Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana'nın Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesinde bulunan “Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu”nda çıkan yangınla ilgili olarak meclis araştırması istedi ve bir de soru önergesi verdi.
Danış Beştaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

* Akşam saat 19.30’da çıkan yangından ne zaman haberdar oldunuz?

* On iki kişinin yaşamını yitirdiği büyük bir yangın neden internet ve teknolojinin tüm olanaklarına rağmen kamuoyuna geç yansıtılmıştır?

* Yangının çıkış nedenine ilişkin elde ettiğiniz bulgular ne aşamadadır? Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiş midir?

* Yurtta çıkan yanığına ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır?

* Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu nereye bağlıdır?

* Türkiye’deki öğrenci yurtlarının kaçı Yurt-Kur’a, kaçı MEB’e ve kaçı tarikatlara bağlıdır?

* Tarikatlar kendilerine bağlı yurtları hangi prosedüre göre açmaktadırlar?

* Tarikatlara bağlı yurtların hukuki dayanağı nedir?

* Devlet yurdunun yıkılarak öğrencilerin tarikatlara bağlı yurtlara yerleştirilme kararı hangi gerekçe ile alınmıştır?

* Yurtlarda barınan öğrencilerin sorumluluğu kime aittir?

* Özel öğrenci yurtları hangi kriterler gözetilerek açılmaktadır? Özel öğrenci yurtlarının açılışında barınma binalarına ilişkin denetimler ne şekilde yapılmaktadır?

* Bahse konu yurt için en son yapılan denetim tarihi nedir?

* Yurt yangınına dair yayın yasağı getirilme sebebi nedir? Yurt yangını haberlerinin kamuoyunda duyulması ve paylaşılması ne tür bir kaygı oluşturmaktadır? Yangına ilişkin vatandaşların tepki göstermesi hükümeti neden tedirgin etmiştir?

* Bahse konu yayın yasağının, hükümet politikalarınızın aksayan yanlarının halka aksettirilmek istenmemesi ile alakası var mıdır?

* Öğrenciler için uygun koşullarda yurt yapılması sorumluluğu kime aittir? Hükümetinizin öğrenciler için yeterli barınma imkânı sağlamama gerekçesi nedir?

* Öğrencilerin yaşam haklarının denetimden yoksun özelleştirilmiş, cemaatlere devredilmiş kurumların sorumluluğuna bırakılması hangi gerekçe ile alınmış kararların neticesidir?* Bundan sonrası için öğrenci yurtlarının açılış ve denetimlerine ilişkin ne tür tedbirler alınacaktır?

* Hükümetiniz yeni yurt yapılması ve öğrencilerin güvenli koşullarda barınmalarını sağlamak adına gerekli adımları atacak mıdır?

“GÖZ YUMULDU”

Meclis araştırması talebinin gerekçesinde devletin sorumluluklarını yerine getirmediği vurgulandı.

“Milli Eğitimde taşımalı eğitim sisteminin kaldırılmış olması Adana ilinde çok sayıda çocuğun eğitim olanaklarını elinden almıştır. Oysa parasız eğitim haktır ve devlet bunun koşullarını yerine getirmekle mükelleftir.

Aladağ’da ise var olan devlet yurdunun yıkıldığı, Sinanpaşa Yatılı Bölge Ortaokulu Müdürlüğü’nün yıkılan 160 kişilik yurt binasının yerine inşa edilecek 300 kişilik öğrenci pansiyonun ihalesinin, 11 Temmuz’da gerçekleştireceği bizzat Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik tarafından dile getirilmiştir.
“Yapılacak olan yeni yurt projesine dair başkaca gelişme kaydedilmemiş ve ortaöğretim çağında yaşları 11 ile 14 arasında değişen küçücük kız çocukları zaruretten ötürü Süleymancılar olarak ifade edilen bir tarikatın yurduna mahkum edilmişlerdir.

“Çok açıktır ki; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu konuda gerekli tedbirleri almak ve öğrencilerin parasız barınacakları yurdu derhal hazırlamak yerine öğrencilerin denetimsiz menşei belirsiz bir yerde kalmalarına göz yummuştur.”

YÖNETMELİK 

Gerekçede mevcut yönetmelikler de hatırlatıldı ve Aladağ’daki yurtta yönetmeliğe uyulmadığı vurgulandı.

“MEB Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre sadece lise ve üniversite öğrencileri için özel yurt açılabilmektedir. Adana’daki yangında katledilen çocuklar ise 11-14 yaşları arasındaki ortaokul öğrencileridir.

“Bu itibarla da ortaokul öğrencilerini mevzuata aykırı bir biçimde yurtlara yerleştiren siyasi iradenin sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.”

KULP’TA YAŞANANLAR HATIRLATILDI 

Beştaş daha önce yurtlarda yaşanan çocuklara yönelik hak ihlallerine de dikkat çekti.

“Kamuoyunun hafızalarından silinmeyen diğer bir vaka da bundan 8 yıl önce Konya’da 18 öğrencinin yine bir yurtta öldüğü olaydır. Konya’da meydana gelen olayla ilgili ise aradan geçen 8 yıla rağmen hala bir gelişme kaydedilmemiş, sorumluları hakkında açılan dava hala neticelenmemiştir.
“Yine Kulp’ta bir yurtta ölen 6 çocuğun akıbeti de farklı olmamıştır.

“Geçtiğimiz yıl Ensar Vakfına bağlı evlerde kalan erkek çocukları da başka bir akıbete kurban edilmiş olup hükümetin derhal öğrencilerin eğitim ve barınma hakkına dair nitelikli çalışmalar yürütmesi acil ve zaruridir.”