HDP, yerel seçim hazırlıklarına başladı. 2014 yerel seçimlerine en büyük bileşen partisi DBP ile giren HDP bu kez seçime kendi adıyla katılacak.

Doğuda başta kayyım belediyeleri olmak üzere iktidarın uygulamaları anlatılacak, belediye hizmetleri için yeni projeler sunulacak, yerel yönetimlere halkın katılımını sağlayacak öneriler geliştirilecek. Batıda ise yerellerde geniş ittifaklar kurulması için çaba harcanacak.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, partinin yerel seçim hazırlıklarına dair Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya'nın sorularını yanıtladı.

Demirkaya'nın Oluç ile ropörtajı şöyle:

Yerel seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili Anayasa değişikliği gündeme gelirse tavrınız ne olur?

Sadece yerel seçimlerle ilgili Anayasa değişikliğine sıcak bakmayız. Normalde seçimlerin martta yapılması gerekiyor. Bunun 4-5 ay öne çekilmesinin toplumun değil tamamen iktidarın ihtiyaçlarından kaynaklandığını düşünürüz. Böyle bir süreç gelişirse parti kurullarında değerlendiririz ama biz hazırlıklarımızı başlattık.

Nasıl bir çalışma başlattınız?

2 eksenli bir çalışma başlattık. 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını analiz ettik, sandık sandık eksikliklerimizi gördük. Nerede hedeflediğimiz oyların altına düştük, nerede sıkıntılar var bunları tespit ettik. Ağırlıklı olarak Kürt illerinde eksikleri gördük. Sadece kayyım atanan il ve ilçeler değil diğer il-ilçelerdeki eksiklikleri de gördük. Oralarda nokta çalışması yapmaya başladık.

Tespit ettiğini eksiklikler neler oldu?

Bir sandık görevlendirmeleri ile ilgili sıkıntılar var. Oy düşüşlerinde kimi yerde sandığa gitmeme, kimi yerlerde göç nedeniyle sıkıntılar ve bu sıkıntıları gidermede bizim eksiklerimiz var. Kimi yerlerde vatandaş adaylarımızı beğenmediği için tepki göstermiş. Kimi yerlerde politik eksikler var. Tüm bunlara ilişkin önlemleri almaya başladık.

2014 yerel seçimlerinde Demokratik Bölgeler Partisi olarak seçime girildi. Bu seçimde nasıl olacak?

Mart 2014 seçimlerinde HDP daha yeni kurulmuştu, örgütlenmesi açısından eksiği vardı. O nedenle DBP ve HDP olarak 2 parça girildi. Daha sonra adını DBP olarak değiştiren BDP bizim en büyük bileşen partimizdi. Ama aradan 4.5 sene geçti. Örgütlenmemizi tamamladık. Bu arada HDP olarak 2 genel seçim, 1 referandum, 1 Cumhurbaşkanlığı seçimine katıldık. HDP’nin tanınmışlığı daha da yaygınlaştı. Örgütlenmemizdeki eksiklikler de giderildiği için HDP olarak yerel seçimlere katılma eğilimi oluştu. Yerel seçimlere HDP olarak gireceğiz.

DBP’nin 100’e yakın belediyesine kayyım atandı. Kayyım atanan belediyelerin olduğu il ilçelerde nasıl bir seçim stratejisi uygulayacaksınız?

Sadece kayyım atanan il ilçeler değil tüm bölgeyi değerlendiriyoruz. 24 Haziran seçimlerde kayyım atanmamış bazı illerde de belediyeleri alacağımızı gördük. 1. derece kayyım atanan iller ve ilçelere dönük çalışmamız olacak ancak diğer tüm il ve ilçelere de ağırlık vereceğiz. Birincisi kayyımların yaptıklarına ilişkin bir değerlendirme çalışmasını tamamlamak üzereyiz. Halka bunları anlatacağız. İkincisi bizim de hizmetler, projeler ve yerel yönetimlere halkın katılımını sağlamak açısından eksikliklerimiz var. Bunları değerlendiriyoruz. Kayyım atanan yerlerde hem yeni dönem projelerimizi hem de halkın katılım imkanlarını nasıl artıracağımızı konuşacağız. Belediye hizmetlerinin daha sağlıklı ve başarılı yapılması için neler yapılması gerektiğini tartışıyoruz. Bunların hepsini bir paket olarak önümüzdeki dönem ortaya çıkartıp kamuoyu ile paylaşacağız.

Yerel seçimlerde HDP’den çok sayıda proje göreceğimizi söyleyebilir miyiz?

Evet, HDP projelerle, belediyecilik hizmetlerinin daha başarılı nasıl yapılacağına dair önerilerle çıkacak. Ayrıca biz katılımcı demokrasi anlayışına sahip olduğumuz için yerel yönetimlere halkın katılım mekanizmalarının oluşturulması da çok önemli. Buna da çok önem veriyoruz.

HDP’nin batıdaki seçim stratejisi nasıl olacak?

24 Haziran seçim sonuçlarına göre batıdaki birçok il ve ilçenin AKP-MHP koalisyonundan alınma imkanı var. Sayılar bunu gösteriyor. Batıda geniş bir ittifak politikası nasıl şekillenebilir konusuna kafa yorulmalı. İktidarın, AKP-MHP koalisyonunun sıkıştırılması, kuşatılması açısından yerel yönetimlerin kuşatılmasının önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Batıda bunun imkanları var. Bu doğrultuda yerellerde geniş ittifaklar sağlanır, buralar da olumlu sonuç alınır kanaatindeyiz. Veriler de bunu gösteriyor. İstanbul başta olmak üzere, Adana, Mersin, Antalya ve Bursa gibi birçok metropolde bu imkan görünüyor. Burada önemli olan doğru aday ve doğru politika. HDP’nin metropollerdeki oy oranı yüksek. Bu sadece sayı değil. İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan HDP seçmeninin talepleri ve beklentilerine kimse gözünü kapatamaz. Bu doğru bir politika olmaz. Bunu dikkate almak zorundadır.

Yerel seçimlerde adaylar çok önemli rol oynuyor. Halkın tanıdığı, güvendiği, bu çalışmayı yapabileceğini gördüğü kişilerle yola çıkmak gerekir. Yerel dinamikler, yerel ihtiyaçlar birinci derece rol oynar. Biz de bunun farkındayız. Tüm doğu ve batı için bu geçerli. Bunu dikkate alarak adım atacağız. Bu açıdan biraz ince eleyip sık dokuyacağız.

İttifaklar kurulamazsa nasıl bir çalışma içine gireceksiniz?

Bizimki bir teklif. İktidar karşısında güçlü ve topluma moral, umut, coşku verecek bir sonuç almak istiyorsak bu teklifin değerlendirilmesi gerekiyor. Ama olmazsa kendi mücadelemize kendi adaylarımızla devam ederiz. Biz bir imkan var, bu imkanı kullanalım istiyoruz.