HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, Cizre ve diğer bölge illerinde yaşanan devlet şiddeti ile kolluk güçlerinin HDP'li vekillere yönelik saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Buldan ve Baluken, 7 Haziran sonrasında Türkiye'de yaratılan siyasi atmosfere dikkati çekerek, "İktidarda kalma ve iktidar olamadığı bir durumda yaptıklarının hesabını verme korkusuyla AKP, Türkiye’yi adeta ateşe atmıştır. Fakat 1 Kasım seçimlerinde de arzu ettiği sonucu alamayacağının anlaşılmasına paralel olarak, halklarımız üzerindeki devlet şiddetinin ve hak ihlallerinin dozu katmerlenerek artmaktadır," denildi.

"CİZRE'DE YAŞANANLAR GİZLENEMEDİ"

Açıklamada  bir hafta boyunca polis ablukası altına alınan ve sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre'de yaşananlara işaret edilerek, Cizre’de bir hafta boyunca yaşananların, tüm engelleme ve örtme çabalarına rağmen Türkiye kamuoyundan gizlenemediği belirtildi.

Bölgede yaşanan insan hakları ihlallerini ve hukuksuzlukları yerinde denetleyen ve raporlaştıran HDP'lilerin polis ve jandarmanın hedefinde olmasına tepki gösterilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"VEKİLLERİMİZ HEDEF ALINDI"

"İçinde Bakanların, Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ve Milletvekillerimizin olduğu bir heyetin, yaşananları yerinde görmek için Cizre’ye gidişinin engellenmesi tam bir skandaldır. Fiziki müdahale ile heyetin yolu kesilmiş ve Cizre’ye girmelerine engel olunmuştur. Şu çok açıktır ki devlet Cizre’de sokağa çıkma yasağı adı altında öyle büyük suçlar işlemektedir ki, bunu seçilmiş bakanlarından bile gizlemektedir. Sokağa çıkma yasağı sonrasında ortaya çıkan manzara neyin gizlenmek istediğini açıkça ortaya koymaktadır.

AKP polisinin pervasızlığı dün daha da ileri bir noktaya daha taşınmıştır ve doğrudan milletvekillerimiz hedef alınmıştır.

Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında, yaşanabilecek can kayıplarının önüne geçmek için ilçeye girmek isteyen Diyarbakır halkına polis saldırmıştır. Kitlenin içinde olan Diyarbakır milletvekilimiz Çağlar Demirel de polis saldırısına hedef olmuştur. Polisin bilerek ve hedef gözeterek yaptığı bu saldırı sonucu vekilimiz ayağından yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştır.

Aynı saatlerde, yaşanan tüm savaş kışkırtmalarına karşı barış ve kardeşlik için bir araya gelen Barış Bloğu’nun Galatasaray Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasına müdahale eden polis, burada da özellikle milletvekillerimizi hedef almıştır. Yaşanan bu saldırıda Antalya milletvekilimiz Saruhan Oluç, hedef gözetilerek sırtına sıkılan üç adet gaz fişeğiyle yaralanmıştır."

"MECLİS BAŞKANI NİYE SESSİZ?"

Polis ve jandarma kaynaklı bu engellemelerin ve saldırıların şiddetle kınandığının belirtildiği açıklamada, sorumlularının derhal açığa alınması ve gerekli idari ve yasal işlemlerin yapılması talep edilirken; olan bitenler karşısında Meclis Başkanı’nın sessizliğine de tepki gösterildi:

"Meclis Başkanı’nın bu sessizliği, hukuksuzluğu onaylamak anlamına geleceğinden onu zaman geçirmeden başkanı olduğu Meclis’in üyelerinin karşılaştığı engellemeler ve uğradığı saldırılar karşısında net bir tavır almaya çağırıyoruz."

"AMAÇ GÖZDAĞI VERMEK"

HDP Grup Başkanvekilleri açıklamada son olarak da, "Vekillerimizin hedef alınmasının asıl amacı, onlar üzerinden halklarımıza gözdağı vermek ve yükselen barış ve kardeşlik sesini onlar şahsında boğmaktır. Tüm yaşanan saldırılara ve engellemelere karşı şu bilinmelidir ki, Partimiz HDP barışın ve halkların kardeşliğinin sesini yükseltmeye devam edecektir. Hiçbir baskı bizleri bu yoldan alıkoyamayacaktır. HDP'nin barış, özgürlük ve kardeşlik yürüyüşü aynı kararlıkla sürecektir," dedi.

(Demokrat Haber)