Meclis İç Tüzüğü’nü değiştirmek isteyen AKP’ye CHP ve HDP’den sert uyarı geldi.

Erdoğan’ın başkanlık sistemine gidişte Meclis’i ayak bağı olarak görmesinden kaynaklı yapılmak istenen değişikliği “Meclis’i bypass etme” olarak değerlendiren HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, bunun Meclis’in rolünü oynayamaz hale getirmeye dönük bir arayış olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise, muhalefetin sesini kısmaya dönük bir değişikliğe izin vermeyeceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bayram öncesinden Meclis İç Tüzüğü’nün değiştirilmesi yönünden süratle adım atılması talimatı üzerine AKP de değişiklik için çalışmalara başladı.

DİHA’nın haberine göre, muhalefeti tamamen susturacak olan ve başkanlık sistemi önündeki en büyük engel olan Meclis’in “by-pass” edilmesi anlamına gelecek olan değişikliğe muhalefetten sert tepki geldi.

‘ERDOĞAN MECLİSİ AYAK BAĞI OLARAK GÖRÜYOR’

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Erdoğan’ın Meclis’i “ayak bağı” ve “lüzumsuz prosedürsel süreç” olarak gördüğüne ifade ederek Erdoğan’ın “Ben iş yapıyorum yargı beni nasıl engelliyorsa yasama organı da işimi böyle zorlaştırıyor anlayışını” yaymak istediğini söyledi.

Bunun başkanlık sisteminin insanların zihninde gün geçtikçe bir ihtiyaç olarak hissettirme arayışı olduğuna dikkat çeken Bilgen, şöyle devam etti: “Meclisin iki rolü vardı. Birincisi yasa yapma ikincisi de denetim işlevidir. Yasa yapma konusunu hızlandırmak için yasa yapım yöntemlerini de ayaklar altına alarak alelacele yangından mal kaçırır gibi el kaldırıp indirerek bir şeyleri kurtarma eğilimi var.

“Bu zaten siyasetin kendi meşrutiyetini ortadan kaldıran bir durumdur. Meclisler yasa yapmış gibi gözükerek, teknik süreci tamamlayarak hukuk inşa etme mekanizması değildir. Yine denetim mekanizmalarını işlevsizleştirmeye dönük bir arayıştır. Konuşma sürelerini azaltmak, gündem sıralamasında denetimle ilgili işleri geriye bırakmaya çalışmak gibi.”

‘DARBE SÜRECİNİN AŞAMASIDIR’

Muhalefetten gelen hiçbir olumlu önerinin dikkate alınmadığını anımsatan Bilgen, iktidarın onayı olmadıkça bunların Meclis’ten geçirilemediğini, iktidarın Meclis’i demokratik bir şekilde çalıştırılmadığı ve işlevini yerine getirmesine izin vermediğini kaydetti.

Bilgen, şunları söyledi: “Gün geçtikçe Meclis’in siyasal sistem içerisindeki rolü geriletiliyor. Bu bir bütün olarak darbe sürecinin bir aşamasıdır. Nasıl üniversiteye ders verme çabası, medyayı suç örgütü gibi tarif eden bir yaklaşım varsa bunu Meclis’e de uygulama eğilimidir.”

‘MECLİS BAYPASS EDİLİYOR’

Meclis çalışmalarının AKP’nin istediği şekilde değiştirilmesinin “Meclis’i bypass etme” olduğunu kaydeden Bilgen, Türkiye’de göstermelik bir demokrasinin olduğunu ancak bu girişimle bu göstermelik mekanizmanın felç edilmesi ve tamamen işini yapamaz hale getirmeye dönük bir arayış olduğuna vurgu yaptı.

CHP: MUHALEFETİN SESİNİN KISILMASINA İZİN VERMEYİZ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, bu yönlü tartışmaların olduğuna ancak somut anlamda ne tür değişikliklerin yapılacağına dair henüz netlik kazanan bir durumun olmadığına işaret etti.

Gök, AKP’nin değişiklikten kastının muhalefetin sesini kısmak olduğunu belirterek, “Böyle bir amaca hizmet edecek olan anlayışı prim vermeyiz” dedi. Gök, AKP’nin getirmek istediği değişiklik bir yanan muhalefeti engelleyen maddelerin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Denetimlere imkan veren değişiklilere ihtiyaç vardır ama sesin kızılmasına neden olan hiçbir değişikliğe izin vermeyiz” ifadesini kullandı.