Halkların Demokratik Partisi (HDP), 28 Aralık 2011’de Şırnak'ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde TSK'ye ait savaş uçakları tarafından 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği katliamla ilgili açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Roboski Katliamı, Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucudur; son derece planlı ve bilerek yapılmıştır. O gün savaş uçakları ile katledenler, son bir buçuk yılda tanklar ve havan topları ile devam ederek Cizre, Nusaybin, Silopi, Sur, Yüksekova, Şırnak gibi birçok kenti yaktı, yıktı” denildi.
 
HDP’nin açıklaması şu şekilde:
 
İktidarın savaş uçaklarının Roboski’de (Uludere) çoğu çocuk ve genç 34 insanı bombalayarak katletmesinin üzerinden beş yıl geçti. Beş yıldır başta Roboskili aileler olmak üzere toplumdaki tüm vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebi, sorumluların yargı önüne çıkarılması oldu. Sadece partimiz değil, çeşitli sivil toplum ve insan hakları kuruluşları, hukukçular ve Barolar da hukuki sürecin takipçisi oldu.
 
Askeri ve siyasi sorumlular yargı önüne çıkarılmadı, ama o katliamda ailesinden çok kişiyi kaybetmiş olan Şırnak Vekilimiz Ferhat Encü, dokunulmazlığı olmasına rağmen bu yıl 4 Kasım’da tutuklandı.
 
Roboski Derneği yöneticisi kardeşi Veli Encü de halen gözaltında tutuluyor. Roboski’de yaşayan halk ise 5 yıldır çeşitli defalar askeri güçlerin ve özel harekatın baskı ve saldırıları ile karşı karşıya kaldı.
 
Katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları hem Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın görevsizlik kararları ile korundu. Katliamın emir komuta zinciri bilinmesine rağmen faillerin hiç birinin ifadesi dahi alınmadı.
 
Dönemin Başbakanı Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı’na bu harekat için teşekkür etti. Meclis’te kurulan komisyonun AKP’li çoğunluğu, katliamın üstünün örtülmesi için raporlar yazdı.
 
Roboski Katliamı, Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucudur; son derece planlı ve bilerek yapılmıştır. O gün savaş uçakları ile katledenler, son bir buçuk yılda tanklar ve havan topları ile devam ederek Cizre, Nusaybin, Silopi, Sur, Yüksekova, Şırnak gibi birçok kenti yaktı, yıktı.
 
İnsanlığa karşı işlenen bütün bu suçları yok saymak, unutturmak ya da üstünü örtmek mümkün değildir. Roboski Katliamı’nın üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır.
 
Bu saldırıların hepsi halklarımızın eşit ve bir arada yaşama iradesine; Kürt halkının demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlik taleplerine indirilmiş darbelerdir.
 
Roboski’de ve diğer kentlerde yaşanan katliamların unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Türkiye halkları, demokrasi ve barış güçleri hesap sormak için kararlı bir mücadeleyi sürdürecektir.

(Haber Merkezi)