HDP’nin “Barışa Çağrı Deklarasyonu”nu “Türkiye’nin demokratikleşmesi için büyük bir şans” olarak değerlendiren dilbilimci Necmiye Alpay, CHP başta olmak üzere muhalefetin daha cesur adım atması gerektiğini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Haziran’da İstanbul’da açıkladıkları “Demokratik Tutum Belgesi”nin ardından Edirne ve Hakkari’den başlattığı “Demokratik Mücadele Programı”nın finalini 1 Eylül Dünya Barış Günü arifesinde açıkladığı “Barışa Çağrı Deklarasyonu”yla tamamladı. 3 aşamadan oluşan ve 3 ay devam eden “Demokratik Mücadele Programı”nda HDP, birçok kurum, kuruluş, siyasi parti, genç, kadın, emek örgütleri, çevre örgütleriyle temas kurdu. 

Benzer taleplerle ülkedeki antidemokratik gidişatta dikkati çekmek amacıyla “101 Aksaçlılar” tarafından 21 Temmuz’da yayınlanan “Barışa Çağrı Deklarasyonu”nun imzacılarından Necmiye Alpay, demokrasi ittifaklarına yönelik artan çağrıları değerlendirdi. 

BARIŞ SADECE HDP’NİN SORUNU DEĞİL 

Naci Kaya 'nın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, çeşitli kesimlerden oluşan “Aksaçlılar”ın ülkenin barışı için iyi bir kompozisyon olduğunu ifade eden Alpay, “Aksaçlılar” bildirisinde geçen ittifak ve barış çağrısının çok önemli olduğuna vurguladı. Ülkenin barış ve demokrasiye ihtiyaç duyduğunu ve bunun her geçen gün daha da görünür hale geldiğini dile getiren Alpay, HDP’nin “Barışa Çağrı Deklarasyonu”ndaki “Kürt sorunu yalnızca HDP’nin sorunu değil” vurgusuna dikkati çekti. Alpay, “Barış sadece HDP ve Kürtlerin meselesi değil,  bu sorun bütün Türkiye vatandaşlarının hatta dünya vatandaşlarının sorunu. Temel meselemiz tek adam rejimi. Temel meselemiz demokrasinin temel ilkelerine sağlamlaştırmak ve güçlendirmektir. Bunun da yolu Kürt sorunun çözümden geçmektedir. Bu sorunun çözümünde demokratik ittifakın önemi büyük bir ihtiyaçtır” dedi. 
 
HDP’NİN BARIŞ ISRARI ÇOK ÖNEMLİ

HDP eşbaşkanları, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları başta olmak üzere birçok yönetici kadrosunun cezaevinde olduğunu ve bu durumu ülke için “utanç” olduğunu belirten Alpay, tüm bu baskılara karşı HDP’nin barış ve demokrasi talebindeki ısrarın ülkenin geleceği için büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Alpay, “Zaten HDP’nin kuruluşunda barış yönelimi var. HDP silahlı mücadele verilsin diye kurulmuş bir parti değil. Tam tersine mevcut silahlı mücadele de ‘barış yolları nasıl açılır’ yöntemiyle kurulmuş bir parti. Bu nedenle HDP’nin en önemli tarafı barış ve demokrasiye olan hizmetidir. Ki bunu daha önceki yıllarda deneyimledik. HDP barış fikrini Meclis’e en çok taşıyan partidir. Bunu artık görmek lazım” diye belirtti. 

‘CHP DAHA CESUR ADIMLAR ATMALI’

HDP’nin “Barışa Çağrı Deklarasyonu”na, CHP başta olmak üzere muhalefetin daha cesur adımlarla cevap olması gerektiğinin altını çizen Alpay, “CHP son zamanlarda daha cesur görünen söylemlerde bulunuyor fakat daha güçlü açıklamaları halen işitmedik. Demirtaş, çok akıllıca girişimlerde bulunuyor, barış girişimleri ve demokrasi ittifakı için. Buna cevap olmak lazım. Çünkü bunlar çok kolay bulunan şeylerde değil. HDP, Türkiye için bir şanstır” diye konuştu. 

‘DAHA GÜÇLÜ CEVAP OLUNMALI’

“HDP sadece Kürt sorunun çözümünde değil ayrıca Türkiye’nin demokratikleşmesi içinde büyük bir şans” olarak değerlendiren Alpay, şöyle dedi: “HDP, Kürt sorunu çözümünde artı zihniyetimiz demokratikleşmesi için büyük bir şanstır. O nedenle bu deklarasyona daha güçlü cevap olunmalı.”