HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne katılacak 91 Tacik militanının Türk Hava Yolu tarafından Irak'a taşındığı yönündeki iddiaları meclis gündemine taşıdı.

İran’da yayın yapan Fars Haber Ajansı, dün yayınladığı bir haberde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne katılacak 91 Tacik militanının Türk Hava Yolu (THY) tarafından Irak'a taşındığını iddia etmişti. Ajans, söz konusu haberde Tacik savaşçılarının 2 Temmuz tarihinde THY'nin 254 sefer sayılı uçağıyla saat 21.10 Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'den İstanbul 'a getirildiği ardından IŞİD'e katılmak için Irak'a transfer edildiğini iler sürmüştü. Ajans verdiği haberde, THY'nin bugüne kadar yaklaşık 1000 Tacik militanını savaşmak için Irak'a taşıdığı iddiasında da bulunmuştu.

İddiayı Meclis gündemine taşıyan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, konu hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya iki ayrı soru önergesi verdi.


Ortadoğu’da küresel ve bölgesel güçlerin desteği ile her türlü insanlık dışı uygulamalara başvuran IŞİD örgütüne Türkiye’nin aktif destek verdiği yönündeki yaygın kanaatin toplumu giderek endişelendirdiğine dikkat çeken Sarıyıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a şu soruları sordu:

“2 Temmuz tarihinde saat 21.10’da Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’den İstanbul’a uçak seferi yapılmış mıdır?

Söz konusu uçak seferi yapılmış ise bu uçakta kaç Tacik bulunmaktadır?

Uçakta bulunan Taciklerden kaçı Irak’a gitmiştir?

THY'nin bugüne kadar yaklaşık 1000 Tacik militanını savaşmak için Irak'a taşıdığı yönündeki iddia doğru mudur?

THY uçakları Suriye’deki iç savaşta başta Rojava özerk kantonlarına ve Suriye rejimine karşı savaşan IŞİD veya ve diğer illegal örgütler için lojistik destek ve militan sevkiyatı yapmış mıdır?”

Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Ala’ya ise şunları sordu:

”Ortaya atılan bu iddia hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

THY'nin bugüne kadar yaklaşık 1000 Tacik militanını savaşmak için Irak'a taşıdığı yönündeki iddia doğru mudur?

IŞİD örgütüne katılımların Türkiye üzerinden önlenmesi için herhangi bir çalışma ya da rapor hazırlanmış mıdır? Böyle bir çalışma yürütülmemiş ise nedeni nedir?

Fars Haber Ajansı’ndan konu hakkından bilgi alınmış mıdır?

Türkiye’den özellikle IŞİD ve diğer radikal İslami örgütlere destek vermek ve onlarla birlikte savaşa katılmak için Suriye, Rojava’daki özerk kantonlara ve Irak’a giden kaç kişi olmuştur?

IŞİD Türkiye’nin terör örgütleri listesinde yer almakta mıdır? Bakanlığınız IŞİD örgütünü nasıl tanımlamaktadır?

Türkiye cezaevlerinde IŞİD örgütüne mensup militanlar bulunmakta mıdır?