HDP, 1'inci Merkezi Örgütlenme Konferansı'nın sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, "Taşlarını döşediğimiz yeni bir sürecin başındayız. Bu süreç politik kararlılık, örgütsel yenilenme, dinamik bir kadro siyaseti, genişleyen ittifaklar ve mutlaka dişe diş bir mücadeleyle kurulacaktır" denildi. 
 
Halkların Demokratik Partisi(HDP), 40 il, 7 bölgede düzenlediği yerel örgütlenme konferanslarının ardından 3-4 Ağustos'ta 600 delegenin katılımıyla düzenlediği 1’inci Merkezi Örgütlenme Konferansı'nın sonuç bildirgesini yayınladı. 
 
Konferansın yeni dönemde örgütsel eksiklikleri giderme ve topluma umut olma kararlılığıyla tamamlandığı belirtilen bildirgede, “Şu çok açık ki, demokrasi, onurlu bir barış ve özgürlüklerin kazanılmasının ve güvenceye kavuşturulmasının biricik koşulu, toplumu örgütlemek ve toplumsal muhalefetin birlikte mücadele etmesini sağlamaktır. Partimiz son derece zorlu ve ağır baskı süreçlerinden geçmiş olmasına rağmen, kritik her siyasi dönemeçte demokratik bir rol oynamaktan asla geri durmamıştır. Bu tutum son yerel seçimlerde de iyice belirginleşmiş ve partimizin Türkiye siyasetinde belirleyici ve kararlı bir demokratik aktör olduğu bir kere daha ortaya çıkmıştır” denildi.
 
Konferans sürerken, 4 Ağustos günü HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin yaptığı “barış çağrısına” işaret edilen bildirgede, “Yapılan tartışmalarda delegelerin sıklıkla vurguladığı gibi, Türkiye, AKP-MHP ortaklığında derin bir siyasi ve iktisadi krizin girdabındadır. İktidar ittifakı, bu çok yönlü krizi savaş, çatışma, işgal, talan ve kölece sömürü sistemini derinleştirerek aşmaya çalışmaktadır. Faşizan baskı ve zor aygıtlarıyla toplumu sindiren; ırkçı milliyetçi bir propagandayla iktidarına rıza üretmeye yönelen; kutuplaştırma ve ayrıştırmayla tüm toplumsal muhalefeti hedef alan bu rejimi demokratik mücadele ve dirençle aşacak ve toplumu eşitlik, özgürlük, adalet ve barışla buluşturacağız” diye kaydedildi.