HDP, katledilişinin ikinci yılında Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için mesaj yayınladı. HDP'nin mesajında "Tahir Elçi cinayetinin faili meçhul kalmasına izin vermeyeceğiz" denildi.

HDP'nin Tahir Elçi mesajının tamamı şöyle:

Aradan 2 yıl geçti, düşüncelerini ve inandığı gerçekleri cesaretle dile getirmekten çekinmeyen, barış mücadelecisi ve insan hakları savunucusu Elçi’yi katledenlerin yargılanması bir tarafa, bu kişi veya kişilerin tespiti dahi yapılmadı. Şüpheli olmaksızın devam eden yargılamada tanık, mermi çekirdeği ve görüntü kaydı gibi elzem deliller hala soruşturma dosyasına eklenmedi. Elçi’nin katledildiği Yenikapı Sokağı’nda birçok polisin bulunduğu ve bu polislerin çatışma sırasında silahlarını ateşlediği bilinmesine rağmen, dosyada şüpheli tek bir polis memuru yer almadı. Tahir Elçi katledilirken çalışır durumda olan polis ve işyeri kamera görüntüleri ise halen soruşturma dosyasına dahil edilmedi.

İktidarın ve devletin yetkili isimlerinin Elçi cinayetine yaklaşımları, 90’lı yıllarda bu mevkilerde oturan kişilerin faili meçhullere yaklaşımları ile birebir aynıdır. İsimler, bakanlar, hükümetler değişse de, bu tür davalarda takınılan tutum ve ciddiyetsizlik aynıdır.

Tüm toplumu karanlığa ve sessizliğe itmeye çalışan savaş çığırtkanları ve sürdürücüleri, iktidarın ve devletin karanlık yüzleri ve kirli elleri Tahir Elçi şahsında barış umudunu ve arayışını yok edemeyecek. Tahir Elçi'yi linç edenleri, edilmesine neden olanları, bu siyasi cinayeti azmettiren, işleyen ve destekleyenleri asla unutmayacağız.

Tahir Elçi cinayetinin çözülmesi, Türkiye’de olağan hale gelen cezasızlık geleneğinin kırılması için de elzemdir. Bu cinayetin faili meçhul kalmasına izin vermeyeceğimizi, davanın takipçisi olacağımızı vurguluyor; değerli Tahir Elçi’yi katledilişinin ikinci yılında bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Kaynak: Demokrat Haber