Radikal’den  Okan Konuralp’in haberine göre Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 22 Haziran’da yapacağı kongre öncesinde parti kurmayları “HDP’nin Eşgenel Başkanı kim olsun?” sorusunu yönelttiği parti tabanından “Kesinlikle Selahattin Demirtaş HDP Eşgenel Başkanı olmalı” yanıtını aldı.

BDP’li milletvekillerinin HDP’ye geçişinin tamamlandığı nisan ayında “Bu bir görev değişikliği. Ben görevden kaçmıyorum. Biz isimlere bağlı bir parti değiliz. Benim için de bir son değil, ismim de cismim de olacak. Ancak HDP Eşgenel Başkanlığı için aday olmayı düşünmüyorum” diyen BDP Eşgenel Başkanı Demirtaş da parti tabanından gelen ‘yoğun’ talep nedeniyle kararını değiştirme aşamasına geldi. Demirtaş’a ‘karar değişikliği’ sürecinde en önemli destek ise eşi Başak Demirtaş’tan geliyor.

ÖCALAN DA OLUMLU

Demirtaş’ın HDP Eşgenel Başkanlığı’na Abdullah Öcalan ve Kandil’in de olumlu yaklaştığı öğrenildi. Demirtaş’ın bu görevini paylaşacağı isim ise HDP bileşeni partilerden, ‘Türkiye Solu’ tarafından gelecek ve kadın olacak.

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in ismi ise Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) olarak isim değiştirecek BDP’nin Eşgenel Başkanlığı için düşünülüyor. Baydemir için bir diğer alternatif de Ahmet Türk’ün Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı olması nedeniyle boşalttığı DTK’nın eşbaşkanlığı. Baydemir’in görevi paylaşacağı kadın siyasetçi olarak da Selma Irmak işaret ediliyor.