Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan OluçESP ve SGDF’lilere yönelik düzenlenen operasyon ve gözaltılara karşı açıklama yayınladı.

Oluç, aralarında HDP milletvekili adayları ve Suruç Katliamı’nda yaralananların da olduğu kişilere dönük operasyona “Suruç’ta yaralananları değil, o katliamın faillerini bulun, siyasi operasyonlara son verin” yanıtı verdi.

Oluç, hükümete “Gözaltı ve tutuklamaları durdurun, siyasi tutukluları serbest bırakın, özgürlük, barış ve demokrasi güçlerine yönelik saldırılara son verin” çağrısı yaptı.

“Diğer gözaltı ve tutuklama operasyonlarında olduğu gibi, bu operasyon da barış, demokrasi, adalet ve özgürlük mücadelesinin sürmesini engellemeyecektir. “

“SİYASİ İKTİDARIN İCRAATI”

İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da Terörle Mücadele ekipleri tarafından düzenlenen operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Aralarında Şerife Erbay, Burcu Demirbaş, Çağdaş Küçükbattal gibi 7 Haziran’da ve 1 Kasım’da HDP milletvekili aday olan isimler ve Suruç Katliamı’nda yaralananlar da var. 

Kobani'yi yeniden inşa etmek için Suruç'ta toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) basın açıklamasına 20 Temmuz'da bombalı saldırı düzenlenmiş, 33 kişi hayatını kaybetmişti.

Oluç’un açıklamasında şu ifadeler öne çıktı:

“İktidarın emek, özgürlük, demokrasi ve barış güçlerine karşı düşmanca tutumu ara vermeksizin sürüyor. Gün geçmiyor ki, AKP Hükümeti’nin yeni bir gözaltı ve tutuklama operasyonuyla karşı karşıya kalmayalım. Yaşananlar, zulüm ve baskı uygulamaları, saldırılar, işlenen cinayetler bu iktidarın vicdansızlık ve insan hakları ihlalleri konusunda zirve yapma kararlılığını gösteriyor.

“7 Haziran seçimlerinden bu yana binlerce insanımız gözaltına alındı, yüzlercesi tutuklandı. Her sabah yeni gözaltı ve tutuklamalarla uyanıyoruz. Bugün de aralarında Şerife Erbay, Burcu Demirbaş, Çağdaş Küçükbattal gibi 7 Haziran’da ve 1 Kasım’da milletvekili adaylarımız da olan gençlere yönelik gözaltılar sürüyor. Seçim çalışması yaptıkları, HDP’ye veya bir bileşenine üye oldukları için sudan gerekçelerle gözaltına alınıyor ve tutuklanıyorlar.

“Bileşenimiz ESP ve gençlik yapısı SGDF’ye yönelik gözaltına alınan 18 gencin pek çoğu Suruç’ta 33 canın yitirildiği IŞİD bombalamasında yaralanmış, ölümün eşiğinden dönmüş olanlardır. Onlar adeta ölmedikleri için gözaltına alınıyor. Suruç Katliamını yapan IŞİD ve arkasındaki güçleri ortaya çıkarmak yerine, orada yaralananları gözaltına almak ancak bu siyasi iktidarın icraatı olabilir.” (Bianet)