Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca ve Ziya Pir, Diyarbakır Sur’da çekilen ırkçı kliple ilgili iki ayrı soru önergesi verdiler.

Youtube’ta SAT5 - “Yalnızım Atam” (Sur Şehitleri Anısına) ismiyle yer alan klipte kar maskeli, silahlı bir rapçinin yıkık Sur sokaklarında, yer yer drone çekimler eşliğinde dolaştığı görülüyor.

Bazı mahallelerinde hala sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur'da çekilen klipte ırkçı birçok söz yer alıyor.

2 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Merkez Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi, 11 Aralık 2015’te yasağa 17 saat ara verildi. Aynı gün tekrar yasak ilan edildi. 10 Mart 2016’da “Sur’da operasyonlar bitti” açıklaması üzerinden 49 gün geçtiği halde Sur’da Dabanoğlu, Hasırlı, Fatihpaşa, Cemal Yılmaz, Savaş mahallelerinde sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Bu sokaklarda giriş çıkışlara hiçbir şekilde izin verilmiyor.

KLİP DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Feleknaz Uca, önergesinde şöyle dedi:

"Bu şahıs, üç aya aşkın bir süredir Sur’da ölen çocuklarının cenazesini alamayan ailelerin dahi girmesinin yasaklandığı mahallelerde yüzünde maske, ellerinde silah, tamamen yıkılmış Sur’un sokaklarında dolaşarak ırkçı sözlerin yer aldığı bir şarkı söylemektedir. Söz konusu klibin Sur’da çekilip yayınlanması başta Sur’da yakınlarını kaybeden ve cenazelerini alamayan aileler olmak üzere, aylardır Sur’daki evlerini görmeyen Diyarbakır halkının incinmesine ve tedirgin olmasına sebep olmuştur. Ayrıca futbolda yaşanan ırkçı saldırılardan sonra söz konusu ırkçı klip kamuoyunu dehşete düşürmüştür.”

SUR’A NASIL GİRDİ?

Uca şu soruları sordu:

* Yüzü maskeli, ellerinde silah Sur’da dolaşarak baştan sona ırkçı sözlerin yer aldığı söz konusu klibin Sur’da çekilip yayınlanması bilginiz dâhilinde midir?

* SAT5 - "Yalnızım Atam" (Sur Şehitleri Anısına) ismi ile çekilen ve Youtube’da yayınlan klipte yüzü maskeli, ellerinde silah ırkçı sözlerin yer aldığı şarkıyı söyleyen şahsın kim olduğu hakkında bir bilginiz var mıdır?

* Üç ayı aşkın bir süredir Sur’da çocuklarını yitiren ailelerin dahi 147 gündür yasaklı mahallelere girip çocuklarının cenazelerini alamadığı ortada iken, Sur’da klip çeken söz konusu kişi buraya nasıl girmiştir? Söz konusu kişinin Sur’a girmesine kim izin vermiştir? Bu kişinin Sur’un yasaklı mahallelerine girmesinin yasal gerekçesi nedir?

* Söz konusu yasadışı uygulama hakkında herhangi bir yasal işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?

SUR’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ise Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları dile getirdi:

“Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ablukanın sürdüğü Hasırlı ve Dabanoğlu mahallelerinde içinde ırkçı sözlerin olduğu, Kürtlere, Ermenilere ve Yahudilere yönelik nefret söyleminin belirgin olduğu ‘Yalnızım Atam’ adlı şarkı için bir klip çekilmiştir.

Youtube kanalı üzerinde SAT5 Prodiction ismini taşıyan klipte çatışmaların yoğun yaşandığı ve hala sivil vatandaşlar ile biz milletvekillerinin giremediği mahalleler ve tarihi Kurşunlu Camii ile Kiliseler bulunmaktadır.

Fiili sokağa çıkma yasağının sürdüğü mekânlarda çekilen klipte “YA SEV YA TERK ET”, “ÇÖZÜM BASİT; EĞER DEĞİŞMEZSE KAFAYA SIK”, İNSAN HAKKI MI, TÜRK’ÜN HAKKI MI”, “KALK, UYAN HERKES ERMENİ, HEPSİ KALPAZAN. BEN KİMİM? TÜRK’ÜN OĞLU, YANİ DIŞLANAN…” gibi ötekileştirici cümleler de bulunmaktadır"

Pir şu soruları sordu:

GEREKLİ İZİNİ HANGİ MAKAM VERDİ?

* Milletvekillerinin bile girmesine izin verilmeyen Diyarbakır Sur ilçesindeki Hasırlı ve Dabanoğlu mahallelerinde “yalnızım atam” adlı nefret söylemi içeren şarkıya klip çekilmesi için gerekli izni hangi makam vermiştir?

* İlgili şarkıya klip çekilmesine izin verip, nefret söylemi barındıran içeriğini onaylayan ilgili makamlar söz konusu izni hangi gerekçeyle vermiştir?

* Drone kameranın da kullanıldığı, Sur’daki sokak araları, çatışmalarda ağır hasar alan Kurşunlu Camii ve Kiliselerde çekildiği anlaşılan klip hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?

* İlgililer hakkında yasal işlem yapılmamış ise nedeni nedir?