HDP  Parti Sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonuçlarını değerlendirdi.

Baydemir'in açıklamasından satırbaşları şöyle:

"Altını çizerek söylüyorum sonuç şaibelidir. Seçimkurulunun açıklaması şaibeye bir şaibe daha katmıştır. YSK bir partinin kurumu haline gelmiştir. Pek çok oy sayımının yapıldığı yerde müşahitlerimiz bölgenin dışına çıkarılmıştır.

Sosyal medyada yayınlanan çok sayıda görüntü var. Bir beldede 32 sandıkta geçersiz oy 0, hayır sayısı 0.

Sandığa hayır girdi ajanslardan ve YSK'dan evet çıkarıldı. Hayırın herkese hayırı dokunmuştur. Bunca baskıya rağmen faşizme karşı bir feraset ortaya koymuş. Biz bütün bu hayırlara sahip çıkıyoruz, çıkacağız.

17 büyük yerleşim yerinde halk 'hayır' demiştir.  Kürtler, Kürt halkı sıkı yönetim koşullarında ve ölümü göze alınarak sandığa gitti. Yüzbinlerce insanın evsiz bırakılıp göçertilmesine rağmen 'hayır' dedi. Tutuklamalara, gözaltılara, tehditlere rağmen 'hayır' dedi. Bölgede 11 il ortalama yüzde 62 oranında hayır dediler. Bölgede 16 ilin ortalamasına baktığımızda yüzde 53 'hayır' çıktı. Kürtler, savaşa, kayyuma tekçiliğe 'hayır' demiştir.

Hem sayın başbakana, hem sayın cumhurbaşkanına çağrım var. HDP ve Kürtler değişimi savunmaktadır. Deli gömleği giydirilmeye rıza vermemiştir vermeyecektir. Kürtlerin hayırı müzakere masasının devrilmesinedir. Faklı inanç ve kimlerin anayasa içerisinde yer alamamasınadır. Kürt düşmanlığı, Kürt karşıtı politikalaradır.

Ortada bir zafer yoktur. Bu tablo umudumuzu artırmıştır. Toplum 2013-2015 çatışmasızlık dönemine özlem duyduğunu birkez daha verdiği oylarla ortaya koymuştur.

Kayyımlar ve kayyım politikaları seçimde kaybetmiştir"