HDP’nin kongresi sonrası dün ilk kez toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yapılan görevlendirmeler sonucu Parti Sözcüsü olarak seçilen Ebru Günay, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

 Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Günay, gerçekleştirdikleri kongrelerinin coşkusunun MYK toplantısını da yansıdığı dile getirdi.

Günay, toplantılarında yoğun olarak Suriye’deki savaş ve mülteci krizinin tartışıldığını ifade etti.

Rusya-ABD arasında izlenen denge politikasının Türkiye’yi savaşa sürüklediğini belirten Günay, AK Parti-MHP ittifakının kendi iktidarını korumak için savaş ve çatışma politikası izlediğini söyledi.

Günay, partisinin bu konudaki tutumunu şöyle açıkladı:

“Partimiz kurulduğu ilk günden bugüne varlık gerekçesini savaşa karşı, barış ve çözüm mücadelesi hattı üzerine kurdu. Nitekim barış mücadelesini ve savaş karşıtlığının bir sonucu olarak parlamento da gündeme gelen bütün savaş tezkerelerine ‘hayır’ diyen tek parti konumunda. Savaş karşıtlığını yüksek sesle dile getirdi. Yaklaşan savaş ve mülteci krizi savaşa karşı mücadelemizin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu çizgimizden asla taviz vermeyeceğiz. Çünkü savaşın bu topluma neler kaybettirdiğini yakinen biliyoruz. MYK toplantımızda öne çıkan çok net bir hat vardı. Bizler savaşa karşı barışı, tecride karşı özgürlüğü, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz.”

Günay, demokrasiden yana olan tüm kesimleri de barışı savunmaya davet ettiklerini ifade etti.

‘SAYIN ÖCALAN ÇÖZÜM İRADESİNİ BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYDU’

Parti Sözcüsü Günay, ardından PKK lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da kalan diğer tutukluların 8 ay sonra aileleriyle yaptıkları görüşme üzerinde durdu:

“Kürt sorunu ve Suriye’de derinleşen krizin çözümüne ilişkin projeye sahip aktörlerin başında Sayın Öcalan geliyor. Basına yansıdığı gibi Sayın Öcalan görüşmede bir kez daha çözüm iradesini ortaya koydu. Ama biz geçmiş deneyimlerimizden ve geçmiş durumlardan da biliyoruz ki AKP hükümeti her seferinde bu çözüm iradesini karşılıksız bıraktı. Başta Kürt sorunu olmak üzere birçok sorunun çözümüne katkı sağlayabilmesi açısından tecrit mutlaka kaldırılmalıdır. Aile görüşmesi önemli ancak bir an önce avukat görüşmelerinin de önü açılmalıdır. Ve daha önemlisi adaya bağımsız, tarafsız heyetlerin giderek gözlemler yapması bizim açımızdan elzemdir.”

‘AKP, MÜLTECİLERİ POLİTİK BİR ARAÇ OLARAK KULLANIYOR’

Günay, Türkiye-Yunanistan sınırında süren mülteci krizine dair ise “AKP mültecileri politik bir araç ve silah gibi kullandığını bir kez daha gördük. Günlerdir bunun tanıklığını yapıyoruz. Yaşam hakkı pazarlık konusu yapılamaz. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi özellikle mülteci kadınlar, yoksulluk, tecavüz, cinsel istismarlarla yüz yüze kalıyor. Kadın meclisimizin çağrısı ile sınır kapılarında bekleyen kadın ve çocuklar başta olmak üzere bütün mülteciler için yardım kampanyası hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.

Günay, HDP olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ise coşku ve “Özgürlükte ısrarlı, mücadelede kararlıyız” şiarıyla karşıladıklarını dile getirdi. Bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Günay, tüm kadınları 8 Mart’ta alanlara çıkmaya davet etti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı