HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, olası Afrin(Efrin) operasyonu konusunda "Eğer bugün birileri 'Yürü, biz arkandayız, gereğini yapacağız' diyorsa, Erdoğan bilmeli ki bu aslında kendisine yönelik bir darbe hazırlığıdır" dedi. 

Beriven Altan'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre Bilgen, “Buradan anlaşılıyor ki Erdoğan'ın derdi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) değil. Erdoğan'ın derdi Kürtler. Kürtlerin Suriye'de, Suriye'nin yapılanmasında hak ettikleri karşılığı almaması, statü elde etmemeleri. Şimdi kalkıp bir taraftan Esad'ı, Suriye savaşı öncesinde Kürtlere vatandaşlık hakkı tanımadığı için eleştirdiğini iddia ediyor. Ama bugün Kürtlerin orada bir statü oluşturmasını kendisine yönelik tehdit, tehlike olarak gören, yorumlayan bir yaklaşım sergiliyor" dedi. 
 
SURİYE, TÜRKİYE'NİN YETKİ ALANI DIŞINDA'
 
Türkiye topraklarının dışındaki gelişmelerin doğrudan Türkiye'nin yetki alanı içerisinde olmadığını ifade eden Bilgen şunları söyledi: "Siz kendi rejiminize bakarsınız, kendi yönetiminizle ilgili toplumun rızasını gözetiyorsunuz, ne kadar halkın iradesine saygılısınız bunu değerlendirirsiniz. Ama başka ülkelerin işleri, onların içişleridir ve onların kendilerini ilgilendirir. Türkiye'de orada bir hak ihlali olduğu zaman duyarlılık gösterebilir, onun dışında bir yetki asla kullanamaz. Kaldı ki orada DAİŞ'in kazanımlarından rahatsız olmayacaksınız, Nusra'nın, Ehrar u Şam'ın, başkaca El Kaide kökenli hareketlerin bütün insanlığı tehdit eden uygulamalarına karşı hiçbir tepki koymayacaksınız ama Efrin'de ya da Kobanê'de bütün toplumlar ve halklar için bir kazanım söz konusu olduğunda kendinize tehdit olarak göreceksiniz..."
 
'ERDOĞAN'I DESTEKLEYENLER ONA DARBE HAZIRLIĞINDA'
 
Bilgen, operasyona dair herkesin kafasındaki “Efrin'e yönelik büyük imha amaçlı bir operasyon yapabilir mi? Bu gücü kendinde görebilir mi?” sorularına ilişkin de yanıt verdi. Böyle bir niyet ilanının açık olduğuna işaret eden Bilgen, fakat bunun uluslara arası arenada ortaya çıkaracağı durumun, şüphesiz herkes tarafından sorgulanacağını ifade etti. Bilgen, bu noktada dikkat çekici bir tespitte de bulundu. Bilgen, Efrin'e yönelik olası operasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyenlerin, aslında Erdoğan'a dönük darbe hazırlığında olduğu anlamına geldiğini söyledi. 
 
Bilgen şöyle devam etti:

"Eğer burada bugün birileri Erdoğan'a 'Yürü, biz arkandayız, gereğini yapacağız' diyorsa, Erdoğan bilmeli ki bu aslında kendisine yönelik gerçekten bir darbe hazırlığıdır. Çünkü oradaki bir savaş başarılı da olsa, Erdoğan açısından içeride büyük bir kırılma doğuracaktır. Kobanê eylemlerinden çok daha büyük tepkileri beraberinde getirecektir. Başarısız olursa da zaten bunun faturası bu kadar ısrar dolayısıyla Erdoğan'a kesilecek ve Erdoğan rejiminin bu başarısızlığının faturasını mutlaka Erdoğan'a ödettirmeye çalışacaktır. Dolayısıyla Türkiye'de eğer hala bir akıl kalmışsa bir öngörü, bir basiret kalmışsa, bir strateji geliştirme kapasitesi kalmışsa yapılması gereken şey, Suriye'de bir an önce barışın tesis edilmesine yardımcı olmaktır. 

Orada insanlık dışı uygulamalara imza atmış örgütlerin arkasında durmaktan vazgeçmek. Suriye'de hala oradaki halkları tehdit edecek ordular kurma hevesinden vazgeçmek ve hepsinden önemlisi de tüm grupların Suriye'nin geleceğinde söz söyleyebilmesi için masada yer almasının önünde engel olmaktan vazgeçmektir. Bunun dışında hiçbir çare, çözüm kalıcı olmayacak ve kabul edilebilir bir tablo ortaya çıkarmayacaktır."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı