HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, AKP'li vekillerin HDP seçmenini ve HDP'li vekilleri hedef alan açıklamalarına karşı, "seçmen iradesine saygı göstermek demokrasinin gereğidir" dedi.

Bilgen, yapılan eylemsizlik çağrıları ile bu konuda yürütülen tartışmalar konusunda, "Devlet kendisine güvenip demokratikleşme adımları attığında Kürt hareketi silahlı mücadelede ısrar etmez" değerlendirmesinde bulundu. Bilgen, AKP'yi de, "İçinize 90'ların, Çiler ve Güreş'in ruhu kaçmış" sözleriyle eleştirdi.

HDP Genel Sözcüsü Ayhan Bilgen, güncel gelişmelere ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Irak ve Türkiye'de çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği günlerden geçildiğini hatırlatan Bilgen, koalisyon kurulmasından yana tavırların bir nebze de gelişmesini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Türkiye'de acil reformlara ihtiyaç duyduğunu kaydeden Bilgen, "Hangi takvimle hangi iş bölümü içerisinde yaparlarsa yapsınlar, Türkiye'nin toplumsal talepleri olduğunu düşünüyoruz. Bu reformlar acil yapılmadıkça hiçbir sorunun kalıcı çözümünde mümkün olmadığını düşünüyoruz" dedi.

'AKP’NİN İÇİNE 90’LARIN RUHU KAÇMIŞ’
AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun HDP'ye yönelik "KCK'nin bir kanadı" ve "Demokrasinin istismarı "değerlendirmelerine tepki gösteren Bilgen, "Demokrasiyi, özgürlükleri, hakları lütuf ettiğini sanan, kendi merhamet kapsamı içinde bir anlayıştır bu. Demokrasi kavramının istismar edildiği söz bizim bildiğimiz alışık olduğumuz bir teranedir" diye belirtti.

"AKP'nin içine 90'lı yılların, Doğan Güreş ve Tansu Çillerin ruhu kaçmış" diyen Bilgen, HDP'ye yönelik yapılan "Dökülen kanda HDP'ye oy veren seçmenlerin parmağı ve payı vardır" şeklindeki AKP'li vekillerin HDP seçmenini suçlayan açıklamalarına da, "Seçmen iradesine saygı duymayıp hoşunuza gitmeyen oylar sizi saltanatınızdan, tek parti iktidarınızdan, 400 milletvekilinden ayrı koyan seçmene saygı göstermek demokrasinin gereğidir" sözleriyle karşılık verdi.

Siyasilerin kendi çıkar ilişkilerinin güvenlik konsepti ile üstünün örtüldüğü bir durumla karşı karşıya olduklarını dile getiren Bilgen, "Kendi siyasal hayatları, kendi toplumsal rolleri ve konumları ile ilgili aslında topluma hesap vermeleri gerekirken, 90'lı yılların kirli karanlık ilişkileri AKP'nin içinden bazı isimlerle yeniden tecelli etti" dedi.

'HALEP ORADA İSE ARŞIN BURADA'

Erdoğan'ın "Saray Gladyosu" sözlerinden dolayı Demirtaş hakkında dava açmasına da, "Halep orada ise Arşın burada" sözleriyle yanıt veren Bilgen, şunları ifade etti: "Türkiye'de eğer Gladyo benzeri örgütler yoksa eğer iftira ise iki şey istemek her yurttaşın hakkı ve görevidir. Birincisi işlenen cinayetler, bombalamalarla ilgili sorumlular bulunur etkin bir iradi soruşturma yargılama işletilir. Biz bu şekilde bizim dile getirdiğimiz gibi bir örgütlenmeye dayanmadığını görmüş oluruz."

Cumhurbaşkanlığının yargı denetimi dışında olmasını doğru bulmadıkları ve bunun 12 Eylül Darbesi alışkanlığı olduğunu vurgulayan Bilgen, "Cumhurbaşkanlığı'nın eylem ve işlevinin yargıya açılmasına dair bir düzenleme yapılır. Böyle kirli ve karanlık işler olup olmadığı ortaya çıkar hem Türkiye toplumu daha şeffaf bir yönetime kavuşmuş olur" dedi. (DİHA)