Halkların Demokratik Partisi, Soma'da meydana gelen katliamın tüm boyutları ile araştırılması, sorumluların tespit edilmesi ve bu temelde kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla Meclis araştırması istedi. HDP Bingöl Milletvekili ve Meclis Grup Başkanvekili İdris Baluken, araştırma önergesi için Meclis Başkanlığı'na dilekçe verdi.

Araştırma önergesinin gerekçesinde, “13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında şimdiye kadar açıklanan resmi rakamlara göre 284 maden emekçisi yaşamını yitirmiştir. Halen maden ocağında ulaşılamayan çok sayıda emekçinin olduğu bilgisi de mevcuttur. Maden faciasıyla ilgili aydınlatılmayı bekleyen birçok nokta vardır. Resmi ağızlardan yapılan ilk açıklamalarda facianın nedeni trafo patlaması olarak belirtilmiştir. Ancak daha sonra facianın trafodan değil, çok sayıda işçi çalıştırılması ve buna paralel olarak ortama çok fazla oksijen verilmesi sonucu kömürün alev almasından kaynaklandığı uzmanlar ve tanıklar tarafından ifade edilmiştir” denildi.

Katliamla ilgili olarak birbirleriyle çelişen bilgilerin yer aldığı belirtilen dilekçede, “Soma’da meydana gelen facianın en büyük sorumlusu bugüne kadar yeterli denetim ve incelemeyi yapmayan ilgili bakanlık ve bu konuda ilgili uzman kişi, kurum ve kuruluşların uyarılarını dikkate almayan hükümettir. Facianın bu kadar derinleşmesi ve dördüncü gününe ulaşmasına rağmen halen arama kurtarma çalışmalarının bitmemiş olması ve çıkarılmayan madencilerin varlığı ihmalkârlığın farklı boyutlarını ortaya koymaktadır” ifadelerine yer verildi.

Çeşitli ülkelerden gelen yardım taleplerinin reddedilmesinin eleştirildiği araştırma önergesi dilekçesinde, madende olduğu belirtilen işçi sayısıyla halkın belirttiği rakamlar arasındaki çelişkinin nedenlerinin açıklanması istendi. Dilekçede, “Özellikle son yıllarda artış gösteren işçi ölümlerinin en çok gerçekleştiği madencilik iş kolu, AKP döneminde hızlı bir özelleştirme ve taşeronlaştırma süreci geçirmiştir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma Türkiye’de başta madencilik işkolu olmak üzere tüm iş kollarında işçi ölümleri sayısında artışa neden olmuştur” denildi.

1946'dan 2002 yılına kadar yaşanan kazalarda 47 bin 728, 2002-2013 yılları arasında ise 13 bin 442 işçinin yaşamlarını yitirdiği hatırlatıldı. Daha önce 852 olan yıllık ölüm oranının AKP döneminde 1222'ye çıktığı belirtildi. Dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

“AKP (2002-2013) döneminde hayatını kaybeden işçi sayısı son 56 yıla göre (1946-2002) yıllık olarak %46 artmıştır. Teknolojik gelişmelere ve iş güvenliği esaslarının artmasına rağmen ölümlerin artması ters orantılıdır. Bunun nedeni başbakanın ifade ettiği gibi bu işlerin doğasından kaynaklı değil, özelleştirme, taşeronlaştırnma politikaları ve kapitalist modernitenin kâr hırsıdır. Tüm bu gerekçelerle 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının tüm boyutları ile araştırılması, sorumluların tespit edilmesi ve bu temelde kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir. (ETHA)