Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık, Rusya'nın ev sahipliğinde 2014 Kış Olimpiyatlarının Soçi'de yapılıyor olmasını protesto etti.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık, “Soçi'ye katılmak soykırımı onaylamaktır” diyerek Türkiye’nin Kış Olimpiyatları’na katılmamasını istedi.

Hatice Altınışık açıklamasında şunları dile getirdi:

Çerkes Soykırımının 150. Yılında Rusya'nın ev sahipliğinde 2014 Kış Olimpiyatlarının Soçi'de yapılıyor olması Rusya İmparatorluğu'nun Çerkes halkına yaptığı zulmün ve sistematik katliamın daimi merasiminin temsili ve soykırımın devamı anlamını taşımakta; Soykırım kurbanlarının toplu mezarları üzerine Olimpik köy kurulması, yapılan bu vahşeti belleklerden silme çabasını sembolize etmektedir.

1864 Çerkes Halkları Soykırımı sonrası Türkiye'ye yerleşen milyonlarca Türkiyeli Çerkes'in bu gerçeğini ve acısını görmezden gelerek Soçi olimpiyatlarına katılma kararı almanın, hatta başbakanlık düzeyinde katılımın olmasını düşündürücü buluyor ve kınıyoruz.

Halkların Demokratik Partisi olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin Çerkes Soykırımı’nı tanıyarak 2014 Soçi Olimpiyatlarına katılma kararını değiştirerek Çerkes halkının yanında yer alması gerektiğini düşünüyor ve öneriyoruz.

Soçi'ye katılmak Çerkes halkının soykırımını onaylamaktır.”

Deniz Güneş / Demokrat Haber