Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Edirne’den Ankara’ya başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” 3’üncü gününde devam etti.

Demokrasi yürüyüşünün bugünkü adresi ise Kadıköy oldu.

Kadıköy Boğa Heykeli önünde yapılması planlanan açıklama öncesi alan polis tarafından bariyerlerle çevrildi.

Yine yürüyüş saatinden önce de HDP Kadıköy İlçe Örgütü binasını ablukaya alan polis, bina çevresine TOMA ve çok sayıda gözaltı araçları yerleştirdi.

HDP Kadıköy İlçe binasında bulunan vekiller ve yürüyüşe destek verenler dışarı çıktı. Burada üzerinde "Hep birlikte" yazılı önlükleri giyen ve şapkalar takan yürüyüşçüler, “Hep birlikte demokrasi, adalet, barış, özgürlük, iş ve aş için" pankartı açtı.

Açıklama öncesi  "Hep birlikte özgürlük için" ve "Em bi hev re ji bo azadi" dövizleri taşıdı. Yürüyüşçüler buradan başlayarak Boğa heykeline gitmeye çalıştı. Ancak polisler kitlenin fazla yürümesine izin vermeyerek kitleyi durdurdu.

Vekiller burada polislerle konuşurken kitle sık sık, "HDP umuttur umut dimdik ayakta", "Biji berxwedana HDP", "HDP halktır halk burada", Faşizme karşı omuz omuza", "HDP'ye değil katillere barikat", "Katil AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

Yapılan görüşmede HDP'nin burada açıklama yapmamaları kararlaştırdı. Altıyol'da toplanan kitleyi ilçe binası önüne çağıran kitle burada açıklamasını gerçekleştirdi. Gelen kitleyi HDP önünde bekleyen kitle slogan ve zılgıtlarla karşıladı.

Bugünkü yürüyüşe Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, milletvekilleri Dersim Dağ, Selma Güzel, Ömer Öcalan, Serpil Kemalbay,  Filiz Kerestecioğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, bağımsız milletvekili İslam Özkan, ESP, Sol Parti, SYKP başkanları ve yöneticileri, HDP il ve ilçe örgütü yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi eşlik etti.

‘YÜRÜYÜŞÜMÜZ ÖZGÜRLÜKLER ADINA’

Burada ilk olarak söz alan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, iktidara yakın basın kurumlarının HDP'nin başlattığı yürüyüşü kriminalize etmeye çalıştığını belirterek, yürüyüşün özgürlükler adına olduğunu ve tüm engelleme ısrarına rağmen güçlü bir şekilde gerçekleşeceğini vurguladı.

Mahmur'a dönük hava saldırısına da tepki gösteren Bayındır, saldırıların asıl nedeninin mücadeleden duyulan rahatsızlıktan kaynaklandığını vurguladı.

UĞURLU: 40 YILLIK MÜCADELEYLE OLUŞAN BİR PARTİ

Ardından söz alan HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ise AKP-MHP tarafından pandemi sürecinde dahi kadını, çocuğu hedef alan politikalarını sürdürmeye devam ettiğini vurguladı. Meclisten geçirilen infaz paketine dikkat çeken Uğurlu, çocuk istismarı faillerine dönük af tasarısını, 6284 sayılı koruma kanuna ve İstanbul Sözleşmesi’ne dönük engellemeleri işaret etti.

Uğurlu, "HDP bu demokrasi yürüyüşünü neden yapıyor? İnfaz yasasıyla çocukları ve kadınları şiddetle baş başa bıraktınız. Bu ülkeye barış, özgürlük, demokrasi gelmesin diye elinden geleni yapan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Bu yürüyüş Leyla Güven, Figen Yüksekdağ, Musa Ferisoğulları, Enis Berberoğlu içindir. Kadın özgürlükçü ekolojik bir yaşam içindir bu yürüyüş. 40 yıllık bir mücadele sonucu oluşan bir partidir. HDP ve bu mücadeleyi sizin saldırılarınızla bırakmaz. Yolumuza azimle devam edeceğiz. Edirne'den Hakkari'ye, başarı yakındır, başarı yakındır" diye konuştu.

İSLAM: SİZ DARBE YAPTIKÇA BİZ SOKAKTA OLACAĞIZ

Daha sonra söz alan bağımsız Milletvekili Cihangir İslam, CHP’nin geçen sene başlattığı yürüyüşü hatırlatarak, “Geçen sene sadece Enis Berberoğlu için yürüdük. Şimdi ise Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu için bir araya geldik. 2016’da yaşanan darbe sonucu HDP milletvekillerinin vekillikleri düşürüldü. Geçenlerde yine anayasaya aykırı bir şekilde 3 milletvekilinin vekillikleri düşürüldü. Siz darbe yaptıkça size söz veriyoruz biz sokakta olacağız, yürüyüşlerde olacağız. HDP Türkiye partisi olduka, HDP büyüdükçe daha büyük sorumluluklar alacağını görüyoruz. Bu güzel yürüyüşün bu ülkeye hakkı, hukuku, demokrasiyi getireceğini ve bunun devamını diliyorum” diye belirtti.

İLHAN: FAŞİZME KARŞI BURADAYIZ

ESP MYK üyesi Hüseyin İlhan, başlatılan yürüyüşün halklar nezdinde 15-16 Haziran direnişinin devamı olduğunu belirtirken, "Ekoloji, kadın ve LGBTİQ+'lar için buradayız. Kapitalizme karşı buradayız. Faşizme karşı buradayız,  olmaya devam edeceğiz' dedi.

TUTAL: YÜRÜYÜŞ BİR DEMOKRASİ RÜZGARIDIR

Yeşil ve Sol Parti Eş Genel Başkanı Sinan Tutal da, "HDP kartopu gibi büyüyerek geliyor. Demokratik bir anayasa için, Kürt sorununun demokratik çözümü, adalet için geliyoruz. Geleceği kazanmak için geliyoruz. Bunu tek adam rejimi bilmeli, görmelidir. Bu yürüyüş bir demokrasi rüzgardır" ifadelerini kullandı. SYKP MYK üyesi adına konuşan İlhan Turan Yıldırım ise faşizmin ağır saldırılarına karşı bir araya geldiklerini belirterek, “Gelecek bizimdir. Geleceği ancak biz kurabiliriz. Bu iktidar halkları artık yönetemez” dedi.

OLUÇ: EN GÜÇLÜ BİÇİMDE DEVAM ETTİRECEĞİZ

Son olarak söz alan HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oruç, bu yürüyüşü barış, özgürlük, halkların kardeşliği için yaptıklarını ifade ederek, “HDP toplumsal muhalefeti büyütmek, güçlendirmek, AKP MHP iktidarının karşısına güçlü bir şekilde çıkarmak için yapıyor. Bu yürüyüş her ülkedeki yurttaşın hakkıdır. Bu hakkı ortada kaldıran iktidara sesleniyoruz. Bu bizim anayasal halkımızdır. İstanbul Valisi bizi buradan ileriye yürütmeyerek anayasal suç işlemiştir. Anayasal suç işlemişlerdir. Bu suçu işleyenler ve bunu yere getirenler anayasal olarak gereğini yerine getireceğiz. Bugün Van'dan yola çıkıp Diyarbakır'a gelen heyetimize saldırıda bulunuldu. Kolluk güçleri yürüyüşe müdahale etti. İktidara bir kez daha sesleniyoruz. Bu saldırılar karşısında asla boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz. Bu yürüyüşümüzü en güçlü biçimde devam ettireceğiz. Bu yürüyüş bir demokrasi ve barış yürüyüşüdür. Evrensel haklarımızı kullanmaktan asla geri durmayacağız” diye konuştu.

DARBECİ ZİHNİYETE KARŞIYIZ’

Türkiye’nin bir darbeler ülkesi olduğunu ifade eden Oluç, “Ama darbeler dünyada ve Türkiye’de de sadece askerler tarafından olmaz. Bazen yargı eliyle, meclis eliyle olur. İşte siyasi iktidar bu darbeleri gerçekleştirmiştir. Siyasi darbe HDP’ye karşı yapılmıştır. Şunu söylüyoruz. Biz darbeci zihniyete karşıyız. Buna karşı olmak her demokratın her partinin görevidir. Siz Yassıadada demokrat oluyorsunuz Ankara’ya gelince otoriter olacaksınız. Eğer siz demokrat olacaksanız her yerde olacaksınız. Eğer siz istediğiniz yerde demokrat olacaksanız halklar bunun karşısında tek vücut olup özgürlük mücadelesini büyütür ve kazanır. Bundan eminiz. Bu yürüyüşümüzü büyüterek devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

POLİSTEN VEKİLE HAKARET

Açıklamalardan sonra kitle dağıldı. Fakat belli bir yerde kitlenin önünü tutan polisler, kitlenin toplu bir şekilde yürümesine izin verilmeyeceğini söyledi. HDP Milletvekili Musa Piroğlu polislere kitlenin önünün açmasını ve bu şekilde dağılacaklarını söyledi. Yolu açmayan polisler ile Piroğlu arasında tartışma yaşandı. Polisin Piroğlu’na hakaret etmesi dikkat çekti. Ardından vekillerin araya girmesiyle kitle ara sokaklara girerek dağıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı