HDP'ye oy verenleri hedef alarak, MHP lideri Devlet Bahçeli gibi, "Şehitlerimizin vebali HDP’ye oy veren şerefsizlerin üzerindedir. Allah onların belasını versin" diyen AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın sözleri Meclis gündemine taşındı. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, AKP'li Kocabıyık'ın HDP'li seçmeni hedef alan bu sözlerini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu.

HDP'li Garo Paylan, AKP İzmir milletvekili Kocabıyık'ın kendi twitter hesabı (@hsyk35) üzerinden HDP’ye oy veren seçmenlere yönelik, "Şehitlerimizin vebali  HDP ye oy veren şerefsizlerin üzerindedir. Allah onların belasını versin" ve "Yalıda oturan ellerinde viski kadehleriyle Türkiye'yi karıştıran ve HDP ye oy veren şerefsizlere Şerefsiz diyemeyecek miyiz?" sözlerini hatırlatarak, Kocabıyık'ın bu sözlerinin kin ve düşmanlığa sevk eden, Türkiye halkları arasında ayrımcılığa yol açan ve kendi özgür iradesi ile HDP’ye oy vermiş olan milyonlarca insanı hedef gösterdiğini belirtti.

Paylan, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunduğu önergede şu soruları yanıtlamasını istedi:

YASAL MEKANİZMALAR İŞLETİLDİ Mİ?

* Genel Başkanı da olduğunuz AKP’de Milletvekili olan şahıs ile ilgili olarak parti disiplininin gerektirdiği yasal mekanizmalar işletilmeye başlanmış mıdır?

* Genel Başkanı olduğunuz AKP’nin bir üyesinin aynı zamanda TBMM’nin de bir üyesi olduğu hatırlandığında, adı geçen üyeliklerden men edilmesi ile ilgili parti yetkili organlarına ve TBMM’ye bu yönde bir girişimde bulunacak mısınız?

* AKP Milletvekili olan bu şahsın, haddini aşan söylemlerini arttırarak devam ettirmesini sağlayan ve ona bu cesareti veren gücü, kim veya kimlerden almaktadır?

* Söz konusu suçun tanımı ve yaptırımı, başta Anayasa olmak üzere Türkiye’de hangi kanun silsilesi içinde bulunmaktadır? Bu kanunlar hangileridir?

* AKP Milletvekili olan bu şahsın, nefret söylemi suçunun yaptırımı TCK’da mevcut mudur?

* Söz konusu suç tanımı TCK’da mevcut ise, TCK’nın ilgili maddeleri bu söylem karşısında, Savcı ve Hakimlere re’sen uygulanması hükmünü vermekte midir? (Demokrat Haber)