Halkların Demokratik Partisi (HDP) 14 Mayıs Pazartesi (yarın) saat 10 00’da Ankara Hilton Otelinde 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırladığı seçim bildirgelerini kamuoyu ile paylaşacak.

HDP’nin ve HDP’nin cumhurbaşkanı adayının seçim beyannameleri, Meclis çoğunluğunu muhalefetin alacağı öngörüsüyle hazırlandı ve beyannamelerde, 2 yıl olarak planlanan geçiş sürecinde cumhurbaşkanı ile parlamentonun eş güdümlü çalışması gerektiği vurgulandı.

Özlem Akarsu Çelik'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre hem partinin seçim beyannamesinin hem de cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim manifestosunun birbiriyle uyumlu olduğunu söyleyen parti yetkilileri, seçim bildirgelerini, vaatlerle dolu klasik seçim beyannameleri gibi değil 24 Haziran sonrasının bir geçiş dönemi olduğuna dikkat çeken anlayışla hazırladıklarını söylediler. Seçim beyannamemizi “16 Nisan Referandumunda durduğumuz yeri gözeterek yazdık” diyen parti yetkilileri 24 Haziran sonrasına dair 2 yıllık bir geçiş dönemini öngördüklerini ve vaatlerini buna göre şekillendirdiklerini ifade ediyorlar.

DEMOKRATİK ANAYASA

HDP’nin seçim beyannamesinde demokratik anayasa ihtiyacına vurgu da olacak. Seçim bildirgesinde ‘geçiş dönemi olarak planlanan 2 yıllık sürecin hedefinin Türkiye’yi tek insan rejiminden çıkarmak, bu sürecin en önemli ayağının da demokratik anayasanın yapım sürecine başlanması olduğu’ belirtilecek.

Cumhurbaşkanına tanınan olağanüstü yetkilerin kullanımını da 2 yıllık geçiş süresince sınırlamayı hedefleyen HDP, cumhurbaşkanının hak mağduriyetlerini ortadan kaldıracak hamleleri yaparken yetkilerini kullanması gerektiğini savunuyor. Yani cumhurbaşkanı, OHAL KHK’ları ile görevinden ihraç edilenlerin haklarını iade ederken veya hukuksuz biçimde cezaevinde tutulan mahpusların serbest kalması için yetkisini acil olarak kullanacak. Cumhurbaşkanı, atama vb. konularda ise kararı kurumlara bırakacak.

DEMİRTAŞ İÇİN BAŞVURULAR SALI GÜNÜ YAPILACAK

HDP’nin hukukçuları, partinin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim sürecinde tutuklu kalmasının Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle yasal başvurularını 15 Mayıs Salı günü yapacak. Ankara Adliyesine, Yüksek Seçim Kuruluna ve Meclis Başkanlığına yapılacak başvurularda Demirtaş’ın diğer adaylar gibi kampanya yürütebilmesi için serbest bırakılması talep edilecek.