1 Kasım'da yapılacak genel seçim için geri sayım başlarkeni, Şırnak'ta Cizre İlçe Seçim Kurulu, Cudi, Nur ve Sur mahalleleriyle birlikte 23 köy ve 1 mezrada sandık kurulmaması kararı aldı. HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Nursel Aydoğan Türkiye'de seçimlerin yapılması için gerekli demokratik ortamın olmadığını söyledi.

İlçe Seçim Kurulu'nun kararı sonucu 66 bin seçmeni bulunan Cizre merkezde, 48 bin 687 seçmen başka mahallelerde oy kullanmak zorunda kalacak.
Cizre Jandarma Komutanlığı’nın talebiyle alınan karara gerekçe olarak, üç mahallede bulunan hendek ve barikatların seçim güvenliğini tehlikeye atması gösterildi.

Aynı şekilde Bitlis Valiliği de bazı yerleşim yerlerindeki seçmenlerin il ve ilçe merkezlerinde oy kullanması için İl Seçim Kurulu'ndan "taşımalı oy kullandırma" talebinde bulundu.

YSK, güvenlik nedeniyle sandıkların başka yere taşınması yönündeki tüm talepleri Kurban Bayramı’ndan sonra değerlendirecek.

'BU ORTAMDA NASIL DEMOKRATİK SEÇİM YAPILIR?'

BBC Türkçe'den Hatice Kamer’e kuşan HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Nursel Aydoğan, YSK'ya bağlı Cizre İlçe Seçim Kurulu'nun, sandık görevlilerinin güvenliği için "taşımalı oy" kararı aldığını söyledi.

Nursel Aydoğan, Cizre'deki kararın, "Öz Yönetim" ilan edilen tüm ilçelerde ve mahallelerde uygulanma ihtimaline dikkat çekti.
Seçimlerin adil, özgür, demokratik ortamda yapılmasının hükümetin asli grevi olduğunu vurgulayan Aydoğan, sandıkların bu koşullar sağlanamadığı için başka yere taşındığını savundu:

"Seçimin demokratik bir şekilde olması için hükümet gerekli tedbirleri almalı. Tedbir ve önlem savaşın ve operasyonların durdurulmasıyla olur. Hem bir taraftan operasyonlar devam edecek, bir taraftan da seçim yapılacak. Türkiye’de demokratik ortam yok. Çatışma ve savaş hali var, her gün ölümler yaşanıyor. Bütün bunlar yok sayılıyor, sanki demokratik bir işleyiş varmış gibi davranıyorlar."

"Sandıklar taşınacak. 8-10 köy bir yerde oy kullanacak. İnsanlar oy kullanmak için uzun mesafeler kat etmek zorunda kalacak. Yaşlılar ve hastalar var. Bu durumda hangi demokratik ortamdan söz ediyorlar?"

Cizre'de sokağa çıkma yasağından sonra da birçok mahallede hala hendekler ve barikatlar var. Bazı mahallelerde barikatlarda nöbet tutan yüzü maskeli silahlı gençler, olası gözaltı operasyonlarına karşı bölgeyi polis ve askerlere karşı savunduklarını öne sürüyorlardı.
İlçede görüştüğümüz birçok kişi yaşananların, HDP’nin Cizre’de çok yüksek oy almasına (Yüzde 85) bağlıyorlardı. Her şeye rağmen sandığa giderek oy kullanacaklarını ekliyorlardı.

'AKP'NİN DEĞİL YSK'NIN KARARI'

Sorularımızı yanıtlayan AKP Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar ise Cizre'de mevcut şartlarda, oy kullanmanın çok zor olabileceğini söyledi.
Muhammed Akar, "Bu karar AK Parti’nin değil, YSK’nın. Eğer bir yerde seçim güvenliği yoksa, YSK Anayasa'ya dayanarak bu kararı uygulayabiliyor" dedi.
En büyük isteklerinin her yerde durumun normale dönmesi olduğunu belirten Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz insanların sesini, iradesini sandığa yansıtmasını istiyoruz. Koşullar normal olsun isteriz ama maalesef durum kötü. Hendekler ve barikatlar duruyor, güvenlik güçleri hayatını kaybediyor. Bu mahallelerde farklı partilere de oy çıkabilir, ama hendeklerin olduğu bir yerde özgür bir şekilde oy verme işleminden söz edilebilir mi?"

'SEÇİMİN İPTALİ GÜNDEME GELEBİLİR'

Bir çatışma ve kaos ortamı yaratılarak seçime gidildiğini vurgulayan HDP'li Nursel Aydoğan'a göre AKP'nin asıl hedefi HDP’yi baraj altında bırakmak.
Aydoğan, "1 Kasım’a kadar eğer çatışma ve ölümler devam ederse, seçimin iptali bile gündeme gelebilir. Eğer AKP’nin oyları anketlerde yüzde 35'lere kadar düşerse savaşı tırmandıracaklar. Böylece seçimin iptali gündeme gelebilir" iddiasında bulunuyor.