Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Samet Mengüç, partisinin pandemide gelinen noktaya ilişkin görüşlerini yaptığı basın toplantısı ile açıkladı.

“Bugünkü basın toplantımızın amacı pandeminin geldiği yoğun aşamaya ilişkin partimizin görüşlerini paylaşmak, hem bir durum tespiti hem de bundan sonra neler yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerimizi paylaşmaktır” diyen Dr. Mengüç, salgın politikasında başarısız olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı istifaya davet etti.

Mengüç, “İlk pandemi dalgası ne yazık ki alınan sorumsuzca erken kararlar nedeniyle bugün itibariyle ciddi bir salgın dalgası haline gelmiştir. İstanbul başta olmak üzere birçok ilimizde hastanelerde ve özellikle yoğun bakım yataklarında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’de bugün yaşadığımız salgın dalgasının tek nedeni vardır; toplumun sağlığını değil neoliberal ekonomi politikaları gereğince sermaye grubunun çıkarlarını gözetme amacını güden ‘sürü bağışıklığı’ stratejisinin tercih edilmesidir.

ACİLEN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

“Toplum sağlığı ve hayatı söz konusu olunca acil ve radikal önlemler de kaçınılmazdır” diyen Dr. Mengüç, acilen alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

*Pandemi ile mücadele tıbbi, sosyal ve ekonomik önlemlerle birlikte ele alınmalı, bu yönde kamuoyuna bilgilendirme yapılmalıdır. Sürü bağışıklığından vazgeçildiği, insan ve toplum sağlığını her şeyin üstünde tutan bir stratejiye geçildiği hemen kamuoyuna bildirilmelidir.

*Pandemi ile mücadeleye kamusal ve özel tüm kurumlar (TTB, sağlık sendikaları, belediyeler, üniversiteler) mutlaka müdahil edilmelidir.

*İnsan hareketleri ve yer değiştirmeler (şehirlerarası, şehir içi günlük yoğun yer değiştirmeler) en aza indirilmeli, toplu ulaşımda hızla düzenlemeler yapılmalı, yoğun nüfus hareketleri olan alışveriş ve iş mekânları minimum kapasiteye indirilmeli hatta zorunlu üretim dışındaki tüm çalışma ortamları kapatılmalıdır.

*Sağlık alt yapısı güçlendirilerek, ihtiyaç duyulan oranda sağlık çalışanı istihdamı hızla sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının kişisel korunmaları eksiksiz sağlanmalı, çalışma koşulları ve çalışma süreleri yeniden düzenlenmelidir.

*Tüm toplum hızla test kontrolünden geçirilmeli, karantina ve izolasyon eksiksiz uygulanmalıdır.

*Yoksul ve kalabalık ortamlarda yaşayan temaslı veya şüpheliler kamu kuruluşlarında izolasyon mekanizmaları ile istihdam edilmeli ve her türlü ihtiyaçları kamu tarafından karşılanmalıdır.

*Gıda, beslenme ve barınma ihtiyacı olan tüm insanların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.

*Kamu–özel ayırmaksızın tüm medya araçları, pandemi ile mücadele konusunda toplumu bilgilendiren yayınlar ve programlar yapmalıdır.

*Mevcut durum bilimsel yaklaşımlarla derhal tespit edilmeli ve tüm veriler aralıksız olarak güncellenerek kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

ORTA VE UZUN VADEDE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Sözlerini “pandemi; eşitsizlikleri, adaletsizlikleri, doğanın sınırsız tahribatına dayalı mevcut dünya düzeninin yarattığı yoksullaşmayı ve bundan sonra da benzer süreçler yaşayacağımızı somut bir şekilde tüm insanlığa göstermiştir” diye sürdüren Dr. Samet Mengüç, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

*Öncelikle Sağlık Bakanı ve hükümet şimdiye kadar yürüttükleri pandemi ile mücadele stratejilerinin yanlış olduğunu kabul etmeli, topumdan özür dilemeli ve istifa etmelidir.

*Pandemi ile mücadeleye insan ve toplum sağlığını yaşam hakkı çerçevesinde ele alan bir strateji ile başlanmalıdır.

*Genel bütçeden sağlığa ve pandemi ile mücadeleye ciddi bir pay ayrılmalı ya da ek bütçe hazırlanmalıdır. Ülkenin tüm ekonomik gücü pandemi ile mücadelede seferber edilmelidir. Kapitalist acımasız neoliberal ekonomik politikalar terkedilmelidir.

*Kamu özel ortaklığına dayalı başta şehir hastaneleri olmak üzere tüm projelerin anlaşmaları iptal edilmeli ve kamulaştırılmalıdır.

*Pandeminin ana kaynaklarından olan ve gelecekte de pandemilere yol açacak olan ekolojik tahribatlardan vazgeçilmeli bu tür projeler derhal durdurulmalıdır.

*Aşı üretim çalışmalarına ülke olarak müdahil olmalıyız. Ayrıca ilaç ve aşı üretimi için çalışmalara biran önce başlanmalıdır.

*Toplum yeni bir yaşam düzeninin kaçınılmaz olduğu yönünde hızla bilgilendirilmeli, milli eğitim politikaları bu nedenle yeniden yapılandırılmalıdır.