Halkların Demokratik Partisi (HDP), Roboski'de son günlerde halka yönelik artan baskı ve asker saldırıları ve son olarak da dün HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü'nün askerlerin saldırısına uğramasıyla ilgili olarak TBMM'de basın açıklaması düzenledi.

HDP'li vekiller Aycan İrmez, Sezai Temell, ve Hatice Sevim'in katıldığı basın açıklamasında, Roboski'de son dönemde artan saldırılar hatırlatılarak, "Bu saldırıların amacı 28 Aralık 2011'i unutturmak, hesap sorulmasını engellemektir. Bu nedenle Roboski halkının köyü terk etmesi istenmekte, köyü terk etmek istemeyen ve direnen halka yönelik saldırılar da her geçen gün artmaktadır," denildi.

Açıklamada, 'yetkililerin sorumsuz davranışının Roboski'de terör estiren askerlere cesaret verdiğine' vurgu yapılarak, HDP'li vekil Ferhat Encü'ye yönelik saldırı anı anlatıldı:

HDP'Lİ ENCÜ'YE SALDIRI

"7 Temmuz günü Şırnak Vekilimiz Sayın Ferhat Encü Roboski’de yaşanan sorunları çözmek amacıyla orada bulunmaktaydı. Köylülerin yayladan inmesine yardımcı olmuştur. Köye yaklaşıldığı sırada köylülerle birlikte içinde bulunduğu araca gaz bombası atılmıştır. Araçtan inen vekilimize ateş açılmış, kurşunlar başının üzerinden geçmiş, araç taranmıştır.  Konuşmak için askerlerin yanına giden vekilimiz kendisini tanıtmasına rağmen hakarete maruz kalmıştır. Burada vekilliğinin geçmediğini dile getiren ‘yasa tanımaz güvenlik güçleri’ sözlü hakaret ve tacizin yanı sıra vekilimizi darp da ederek saldırılarını sürdürmüş, bununla da yetinmeyerek kulağına yakın bir mesafeden ateş ederek gözdağı vermek istemişlerdir. Kafasına darbe alan Sayın Encü askerlere ısrarla yasaları hatırlatmasına karşılık güvenlik güçlerinin saldırıları devam etmiştir. "

Fotoğraf: @aycanirmez

"SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN"

Saldırıların kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu saldırıyı gerçekleştiren güvenlik görevlileri hakkında yasaların öngördüğü işlemlerin bir an önce başlatılması için TBMM Başkanını, İç İşleri Bakanını, Milli Savunma Bakanını, Şırnak Valisini ve Şırnak Cumhuriyet Başsavcısını göreve çağırıyoruz," denildi ve "Roboski’de yaşayan halkımızın can ve mal güvenliği acilen sağlanmalı, bölgede suç işleyen güvenlik görevlileri hakkında hızla soruşturma başlatılmalı ve bu sorumlular açığa alınmalıdır," talebi dile getirildi.

"ROBOSKİ HALKI YALNIZ DEĞİLDİR"

Açıklamada son olarak, "Roboski halkı yalnız değildir. Roboski katliamının hesabını sormaya, sorumlularının yargı önüne çıkarılması için çalışmaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın!" denildi. (Demokrat Haber)