HDPReyhanlı Katliamının 7. yılında bir anma mesajı yayınladı. 53 kişinin hayatını kaybettiği katliamı kınadıklarını ifade eden mesajda AKP iktidarına yüklendi

HDP'nin açıklaması şöyle:

AKP iktidarının Suriye savaşında ve genel olarak dış siyasette uyguladığı savaş politikasının bedelini Türkiye, Suriye ve bölge halkları ödüyor.

Reyhanlı Katliamı senaryosu Antakya Operasyon Odası’nda hazırlanmışçasına sahneye sunuldu: Bu katliamın nasıl planlandığı, güvenlik güçlerinin, MİT’in sorumlulukları ortadayken; birkaç kişiye verilen cezalarla geçiştirilmeye çalışıldı. Yandaş medya bu senaryonun önemli bir parçasıydı. Katliamın Arap Alevileri tarafından gerçekleştirildiği servis edilirken; dönemin başbakanı Erdoğan “53 Sünni vatandaşımız katledildi” diyerek medyanın dezenformasyonun amacını açık etti. Sünni-Alevi çatışması hedeflendiği, bunun Suriye savaşının bir parçası haline getirilmek istendiği aşikârdı. Hatay’da yaşayan tüm halklar ve inançların temsilcileri, yerel yöneticileri, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının ortak duyarlılığıyla bu büyük provokasyon boşa düşürüldü.

El Nusra ve IŞİD’in Türkiye sınırları içinde gerçekleştirdiği seri katliamları unutmadık. Bu katliamlara kamu görevlilerinin/MİT’in sağladığı destek mahkeme tutanaklarında mevcut olduğu halde gerçek failleri, azmettiricileri ve siyasi sorumluları yargılanmadı. Tarihin asla unutmayacağı, affetmeyeceği bu seri cinayetlerin/katliamların hesabı mutlaka verilmelidir.

Savaşların hala yoğun bir şekilde devam ettiği bu süreçte bölgede yaşayan halklar olarak “barış ve kardeşlik” şiarıyla daha çok dayanışabiliriz. Yeni Reyhanlı, Ankara Tren Garı, Suruç katliamları yaşamamak için egemenlerin iktidar savaşlarına karşı, halkların eşit birliği ve beraberliği muzaffer olabilir. Biz HDP olarak Türkiye’nin, Suriye’nin ve Ortadoğu’nun barışı, halkların kardeşliği ve eşitliği için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Reyhanlı Katliamını kınıyor, yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz.