"Osmanlıca dersi" tartışmaları devam ederken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "'Osmanlıca Dersi'nden önce Osmanlı arşivlerine sahip çıkılması," çağrısı yaptı.

Kürkçü, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle yönelttiği soru önergesinde, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nin önemine dikkat çekerken, son zamanlarda basına yansıyan iddiaları hatırlatarak, "Osmanlı arşivlerindeki 100 milyon belge ve 370 bin defterin göz göre göre çürümeye terk edildiği izlenimini uyandırmaktadır," dedi ve durumun "kaygı verici" olduğunu söyledi.

"(...)Otoriter ve totaliter rejimler kendi tarih kurgularını toplumlara dayatabilmek için tarihi arşiv ve kütüphaneleri hedef almışlardır. Nazi Almanyası'nda kütüphanelerin yakılarak yok edilmesi, Saraybosna Osmanlı Arşivlerinin bombalanması bunun en yakın tarihi örneklerdir," diyen Kürkçü, Osmanlı arşivlerinin 1846'dan beridir bulunduğu yerden taşınma gerekçesini Davutoğlu'na sordu. Kürkçü'nün soru önergesinde cevap aranan sorular şöyle:

* Başbakanlık Osmanlı arşivlerinin 1846’dan bu yana korunduğu Bab-ı Âli’deki binasından taşınmasının gerekçeleri nelerdir?

* Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinin depo ve çalışma alanı olarak kullanılan önceki binaları hangi koşullarla hangi kurum ve kişilere devredilmiştir?

* Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdaresi'ne ait, “Başbakanlık Osmanlı Arşivi restorasyon çalışması” tabelasıyla yenilenen Sultanahmet Ticarethane Sokak’ta bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivi binası hangi aşamalardan sonra İpekyolu Kuyumculuk Kıymetli Taşlar Turizm Otelcilik San. Tic. Ltd. Şti’ne ait Sura Hagia Sophia Hotel’e dönüşmüştür?

* Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nin, Kağıthane’de yüzyıllar boyunca sel tehlikesi barındırdığı için imara açılmamış olan dere yatağı içindeki yeni yeri hangi kriterler göz önünde bulundurularak belirlenmiştir?

* Arşivlerin yeni binaya taşınmasına itiraz eden tarihçilerin, TMMOB, İMO ve Mimarlar Odası’ndan uzmanların görüş ve kaygıları hangi nedenlerle göz ardı edilmiştir?

 * Söz konusu binanın inşaatını gerçekleştiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), binanın Osmanlı Arşivleri depo ve çalışma alanı olarak kullanılacağı hususunda ve bunun gerektirdiği fiziksel koşullar çerçevesinde bilgilendirilmiş, yapı devralınmadan evvel TOKİ’nin inşaatta bu şartları yerine getirip getirmediği tespit edilmiş midir?

* Binada oluşan çatlaklar, rutubet ve su sızmalarına ilişkin bir araştırma yapılmış, sonuçları kamuoyuyla paylaşılmış mıdır?

* İdeal nem oranı %65 olmasına karşın Başbakanlık Osmanlı Arşivleri deposundaki nem oranının % 75’in altına indirilememesi ve taşınmadan bu yana Osmanlı belgelerinin hasar görmeye başlamasına karşı belgelerin kurtarılması için ne tür önlemler öngörülmektedir?

* Talep edilen belgelerin araştırmacılara nemli ve mürekkebi akmış olarak verilmesine dair kamuoyuna yönelik yapılmış bir açıklama var mıdır?

* Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinin çalışma alanlarındaki fiziksel koşulların (ısı, ışık, havalandırma) araştırmacıların rahat ve sağlıklı çalışabileceği şekilde iyileştirilmesi için sürdürmekte olduğu bir çalışma bulunmakta mıdır?

* Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinin belge saklama ve çalışma koşullarının düzenli denetimleri yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bu denetimlerde hangi alanlardan uzmanlar yer almakta, denetimleri hangi kurumlar gerçekleştirmektedir?

* Araştırmacılarca talep edilen belgelerin kendilerine aynı gün içerisinde, mümkün olduğunca hızlı sunulmasına yönelik bir çalışma yürütülmekte midir?

* Hükümetlerin Osmanlı resmi belgelerine dayalı Osmanlı tarihi araştırmalarını her açıdan desteklemesi gerekirken araştırmacılardan kendi fotoğraf makinalarıyla çektikleri resimler için bile para talep edilmesinin ardında yatan ücretlendirme politikasının nasıl bir gerekçesi vardır?

* Hal-i hazırda depoda kataloglanmamış olarak saklanan Osmanlı belgelerinin tasnif edilip kataloglanarak araştırmacıların kullanımına açılması çalışmalarının yavaş yürütülmesi bilinçli bir tercih midir? Osmanlı Arşivi Belgelerinin yüzde kaçı tasnif edilmiş, kataloglanmış ve araştırmacıların kullanımına açık durumdadır? Tüm belgelerin tasnif edilerek açılması için belirlenmiş bir tarih var mıdır? Tamirlik belgelerin restorasyonu ve kullanıma açılması konusunda yürütülen bir çalışma var mıdır? (Demokrat Haber)