Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi'nin 12 Ekim'de İstanbul'da gerçekleştirdiği Türkiye, Ortadoğu ve dünyada yaşanmakta olan ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeler, HDK Genel Kurulu ve HDP Olağanüstü Kongre çalışmaları ile 2014 yerel seçimleri hazırlıklarının değerlendirildiği toplantının sonuç bildirgesi açıklandı.

'AKP ROJAVA DEVRİMİNİ BOĞMA FAALİYETİNE DEVAM EDİYOR'

Sonuç bildirgesinde, AKP, CHP ve MHP'nin "savaş tezkeresinde" birleşerek Türkiye halkları, ezilen ve sömürülen milyonlarca işçi ile emekçiyi baskı sistemine daha çok mahkum edildiğine dikkat çekilerek, "Suriye politikası başta olmak üzere, Ortadoğu'da ve dış politikada iflas eden AKP hükümeti, El Nusra ve El Kaide gibi çeteleri desteklemeye ve Rojava devrimini boğma faaliyetlerine devam ediyor. Savaşı desteklemeyi sürdürüyor" diye belirtildi.

HDK ve HDP'nin, kapitalist sistemi ve savaş politikalarının karşısına, yerel ve genel yönetimde ezilen, sömürülen halklarla birlikte yeni bir seçenek ördüğü belirtilen bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

"AKP hükümeti döneminde her ay yüzden fazla işçi, adına 'iş kazaları' denilen iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Kıdem tazminatı gasp edilmek isteniyor, kölelik koşullarında, sendikasız, düşük ücretle ve güvencesiz çalışma koşulları dayatılıyor. Kadına yönelik taciz ve şiddet artıyor, kadın cinayetleri devam ediyor, giyim ve kuşama müdahale, kadınları eve mahkum etme çabaları, sosyal yaşamda ve iş yaşamında artarak sürüyor. Milyonlarca kamu emekçisinin ve işçinin toplu iş sözleşmelerini, her türlü baskı ve entrikayı uygulayarak ve işbirlikçi sendikaların desteğiyle, düşük ücretlerle bağlayan AKP hükümeti, hayat pahalılığında sınır tanımıyor."

'KAPİTALİST YAĞMA EGEMEN HALE GELDİ'

Bildirgede, HDP ve HDK'nin savaş, şiddet ve sermayeye yeni imkanlar sağlayacak bütçe tasarısına karşı muhalefet edileceği belirtilerek, halkın iş, barış, ekmek ve özgürlük taleplerini karşılayacak bir bütçe için mücadele edileceği ifade edildi. Doğa, çevre, ekolojik sistem ve yaşam alanlarının altüst edildiği vurgulanan bildirgede, kentsel dönüşüm adı altında "kapitalist yağma politikalarının" egemen hale getirildiği belirtildi. "Mega-'çılgın' projeler, 3. köprü, 'dünyanın en büyük havaalanı' gibi projelerle yeni rant alanları yaratılırken, canlıların geleceği tehlikeye atılıyor" denilen bildirgede, Van'daki depremzedelerin ölüme terk edildiği ve HDK ile HDP'nin Van halkının yanında olduğu kaydedildi.

'AKP BASKI VE ŞİDDETİ BENİMSİYOR'

KCK'nin hükümetin açıkladığı "demokratikleşme paketinin" ardından yayınladığı deklarasyona da değinilen bildirgede, "Alevi yurttaşlarımız ve farklı inançlardan halklarımızın talepleri karşılanmıyor. Kültürel farklılığın renkleri yok sayılıyor. AKP Hükümeti, aylarca propagandasını yaparak umut yaydığı 'demokratikleşme paketi' ile Alevi yurttaşlarımızın eşit yurttaşlık hakları başta olmak üzere, Kürt sorunu, emek sorunları, düşünce özgürlüğü, örgütlenme ve basın özgürlüğü alanlarında inkar, asimilasyon, baskı ve şiddeti benimsediğini bir kez daha gösteriyor" denildi.

HDK VE HDP KONGREYE GİDECEK

HDK ve HDP yapacaklarına ilişkin aldığı kararları ise şu şekilde sıraladı:

"Alevi örgütlerinin 19 Ekim'de Mersin ve 3 Kasım'da İstanbul'da yapacakları mitinglerde birlikte olacağız ve eşit yurttaşlık taleplerini hep birlikte dile getireceğiz. HDK ve HDP olarak, başta Rojava halkları olmak üzere, mücadele eden tüm halklarla dayanışma içinde olmaya, emperyalist savaşlara, darbe, diktatörlüklere ve savaş kışkırtıcılarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. 26 Ekim'de Ankara Kocatepe Salonu'nda HDK Genel Kurulu 27 Ekim'de ise Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Olağanüstü Kongresi yapılacak." (Yüksekova Haber)