Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı 69 belediyeden 24’üne İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyım atanması ve 19 belediye eş başkanının tutuklanmasının ardından hiçbir mücadele alanından çekilinmemesi, demokratik ve meşru zeminlerde mücadelenin sürdürmesi kararı alırken aynı zamanda da ‘erken seçim’ çağrısı yaptı.

HDP’nin erken seçim çağrısını T24’ten Gonca Tokyol'a değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise Türkiye’nin yeni bir seçime ihtiyacı olmadığını belirtti ancak kayyım atanan il ve ilçeler için HDP’nin önerisinin tartışmaya açılabileceğini söyledi. HDP'nin kararı öncesi TBMM Genel Kurulu'nda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da "önce yakala-tutukla, sonra bir suç uydur politikası izlediğini" savunarak, bu kayyım politikalarının maliyetinin ağır olacağı yorumunda bulundu.

'DİYARBAKIR'DA YAPILANIN SİLAHLI DARBEDEN FARKI YOK' 

Demokrasilerde herkesin sandıktan çıkan sonuca saygılı olması gerektiğini vurgulayan Ağbaba, AKP ile ‘yancısı’ olarak nitelendirdiği MHP’nin sandık iradesini yok sayma çabalarına 31 Mart seçimlerinden önce başladığını savunarak Diyarbakır, Van ve Mardin’de yaşananları örnek gösterdi. “Aynısını  İstanbul’da da yaşadık” diyen Ağbaba, şöyle devam etti:

“Kayyımın uygulanamaz olduğunu söylemek istiyoruz, Diyarbakır’da yapılanın silahlı darbeden farklı olmadığını düşünüyoruz. Kenan Evren’in silahla yaptığını bunlar kanun hükmünde kararname ile yapmaktadır. Bunu kabul etmeyiz, CHP kimden gelirse ve kime karşı yapılırsa yapılsın böyle demokrasi dışı uygulamalara karşı olmuştur, olmaya da devam edecektir.”

HDP’nin ‘erken seçim’ çağrısının Türkiye siyasetinde zemin bulup bulamayacağı konusunda ne düşündüğüne dair soruyu da cevaplayan Ağbaba, “HDP’nin kendi çağrısı, biz bir şey diyemeyiz ama Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da daha önce ifade ettiği gibi Türkiye’nin yeni bir seçime ihtiyacı olduğunu düşünmüyoruz. Kayyım olan erlerde bu tartışılabilir ama genel seçim gündemimizde yok bizim” diye konuştu.