HDP'nin "Meclis-i Mebusan'da 1908-1915 yılları arasında mebusluk yapan yedi Ermeni'nin öldürülme nedenlerinin araştırılması"na dair TBMM'ye sunduğu araştırma önerisi kabul edilmedi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için, "Meclis-i Mebusan'da 1908-1915 yılları arasında mebusluk yapan 7 Ermeni'nin öldürülme nedenlerinin araştırılması ve iadei itibarlarının sağlanması"na yönelik önergesinin, bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, 1908'de Osmanlı nüfusunda her 5 kişiden birinin Ermeni olduğunu, Meclis-i Mebusan'da, demokratik siyasetle, ortak vatanda eşitçe yaşama mücadelesi verildiğini bildirdi.

Paylan, Osmanlı'da milletler sistemi bulunduğunu, milletlerin, kültürel özerkliğe sahip olduğunu, patrikhanelerinde dini örgütlenmelerini yapabildiklerini, ana dil temelli çok dilli eğitimlerini sürdürebildiğini anlattı.

Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1914 seçimleri sonrası tamamen Parlamento devre dışıydı. Ülke, Talat, Enver ve Cemal Paşa cuntalarının elindeydi. 24 Nisan 1915'te, ilk olarak Ermeni aydınlar, kanaat önderleri ve milletvekilleri tutuklandılar. Vekiller Ankara'ya, Ayaş'a getirildiler, güya yargılanacaklardı, oradan oraya sürerken yolda çeteciler tarafından katledildiler. Ermeni halkı kaybetti. Türkler de Kürtler de hep birlikte kaybettik. Bu mesele görüşülecekse, yalnızca TBMM'de görüşülmelidir. Benim acım başka meclislerin mezesi olamaz."

Paylan, "Ortak vatanda bir arada yaşama hukukunu oluşturmaya çalışan vekillerimizi tanıtmaya çalışacağım" diyerek, kürsüde o dönem milletvekilliği yapan Ermeni mebusların fotoğrafını gösterdi.

Ayrıca HDP sıralarına da bu milletvekillerinin fotoğrafları konuldu.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, herkesin düşüncelerini özgürce ifade edebildiğini ancak tarihin, tarihçilere ait olduğunu savunarak, tarihi gerçeklerin, siyasete alet edilmemesi gerektiğini söyledi.

Grup önerisi hakkında söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dünyadaki hiçbir parlamentonun, bu topraklarda yaşandığı belirtilen acılarla ilgili bildiriler yayınlamanın "haddi olmadığını" savundu.

CHP'li Özel, "Tarih, tarihçilere bırakılmalı. Et ve tırnak gibi yetiştiğimiz Ermeni kardeşlerimizle meseleyi, başka ülkelerin dış politika zafiyetimiz olarak kaşımalarına izin vermeden burada konuşulmalı. Bu konu tarihçilerin konusu. Uluslararası siyasetçilerin konusu olursa ne olduğu ortada" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.