Meclis çalışmalarını durdurma kararı alan HDP, Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmayacak. Başkanvekili Pervin Buldan’ın da oturumları yönetmeyeceği belirtiliyor. Meclis İçtüzüğü'ne göre HDP'lilerin milletvekillerinin düşürülmesi gündeme gelebilir.

Eş Genel Başkanları ile 7 milletvekili tutuklanan HDP Meclis çalışmalarını durdurma kararı aldı. Bu karar, HDP’nin Genel Kurul oturumlarından komisyonlara kadar yasama faaliyetlerine katılmayacağı anlamına geliyor. HDP’nin Meclis Başkanvekili Pervin Buldan’ın da kendisine sıra geldiğinde genel kurul oturumunu yönetmeyeceği de gelen bilgiler arasında. Ancak HDP’li vekiller isterlerse Meclis’te basın toplantısı düzenleyebilecek.

HDP’nin Meclis’te 59 sandalyesi var. 9 milletvekilinin tutuklanması HDP’nin üçüncü parti olmasını değiştirmiyor.

BAŞKANLIK GÖRÜŞMELERİNDE HDP YOK

Hülya Karabağlı'nın gazeteduvar.com.tr'de yer alan haberi şöyle:

TBMM’nin gelecek günlerdeki en önemli gündem maddesi AK Parti’nin Meclise sunmaya hazırlandığı başkanlık sistemiyle ilgili teklifi olacak. HDP bu kararı nedeniyle teklifin Meclis’teki görüşmelerinde de yer almayacak.

HDP’li milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılmama kararı iç tüzük tartışmalarını gündeme getirecek gibi görünüyor. İç tüzüğün ‘devamsızlık’ düzenlemesinin HDPli vekiller için uygulanıp uygulanmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. İçtüzügün 138. maddesi ‘bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim katılmadığı takdirde’ hakkında işlem başlatılmasını hükme bağlıyor. Bu durumda 5 birleşime katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşürülmesine kadar uzanan bir süreç başlıyor.

İÇTÜZÜK NASIL BİR YOL ÖNGÖRÜYOR

TBMM’de bugüne kadar uygulamadığı Meclis İçtüzüğü’nün ‘Milletvekillerinin devamsızlığı’  başlıklı 138. Madde şöyle:

MADDE 38 – Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir.

Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceler ve raporunu hazırlar.

Bu raporu görüşen Genel Kurul devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar verirse, üyeliği düşer. Üyeliğinin düşmesi istenen milletvekili isterse Karma Komisyon’da ve Genel Kurul’da kendisini savunur veya bir üyeye savundurur. Son söz her halde savunmanındır.

Oylama, Karma Komisyon raporu üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından itibaren yirmidört saat geçmeden yapılamaz.
Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak topl