HDP 1 Kasım seçimleri öncesi "Büyük İnsanlık Büyük Barış" şiarıyla aday tanıtımını gerçekleştirdi. Türkiye'nin 81 ilinde 550 milletvekili adayı gösteren HDP'nin Karadeniz'in adayları ise son dönemki saldırılara dikkati çekerken, kendilerine halktan bir tepki olmadığına dikkati çekiyorlar ve saldırıları belli 'çetevari yapılanmaların' yaptığını söylüyorlar. HDP'nin Karadeniz adayları, "Savaşı başlatanlar bizden korksunlar. Saray'a, faşizme rağmen inadına oylarımızı artıracağız," diye belirtiyorlar.

ÇAKIR: BARIŞA VE KARDEŞLİĞE OY İSTİYORUZ

DİHA'ya konuşan adaylardan Giresun milletvekili adayı Filiz Çakır, barış, kardeşlik ve demokrasi ruhunu kendi memleketi olan Giresun'da daha da canlandırmak istiyor. Giresun'un da kendine özgü sorunları olduğunu ve bunların başında fındık üretimi önündeki engeller ve kimyasal atıklar yüzünden daha da azalan balıkçılık olduğunu belirten Çakır, işsizliğin Giresun'da tavan yaptığını söylüyor. "Barış" çağrısının yanı sıra bu sorunlara ilişkin çalışmalar da yürütecekleri ifade eden Çakır, aday olduğu bölgenin muhteşem doğasının HES yapımlarıyla ranta çevrildiği Giresun'da bunun büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Çakır, tüm bu sorunları çözmek istedikleri belirtiyor ve "Türkiye'nin her bölgesinin barış ve kardeşliğe ihtiyacı var. Gerçekten bu ülkeye barışı kardeşliği getirecek partinin HDP olduğunu görüyoruz. Karadeniz halkından barışa ve kardeşliğe oy istiyoruz" diyor.

KÜÇÜKAYDIN: FAŞİZME RAĞMEN OYLARIMIZI ARTIRACAĞIZ

Giresun kentinin bir başka HDP'li adayı da Hüseyin Küçükaydın. 7 Haziran seçimlerinde de aynı bölgeden aday olan Küçükaydın, 7 Haziran döneminde yayla şenlikleri, mahalle ve esnaf ziyaretleriyle çalışmaları yürüttükleri ancak Saray'ın savaşı yüzünden toplumun cendereye alındığını ve bunu yıkmak için yılmadan mücadele vereceklerini söylüyor. Küçükaydın, "Beklentimiz Karadeniz bölgesindeki halkın diğer bölgelerdeki insanların sorunlarını anlamasını bekliyoruz. Gerilla, asker ve polis ölümlerinin durması için tek şansımız HDP'dir. Bütün ırkçı ve şovenist saldırılara rağmen oylarımızı artıracağız" diyor.

TAKA: SARAY'A RAĞMEN, İNADINA OYLARI ARTIRACAĞIZ

HDP Trabzon adayı Hüseyin Taka, 7 Haziran seçimleri sürecinde devletin birçok kurumunun baskı ve şiddetine maruz kaldıklarını ancak buna rağmen çalışmaları büyük bir kararlılıkla yürüterek 6 bin oy aldıklarını söylüyor. Trabzon'da binalarının yakıldığını ve hala çalışma yapacak bir yerlerinin olmadığını söyleyen Taka, her şeye rağmen 18 ilçede çalışma sürdürdükleri Trabzon'da oy oranlarını kesinlikle artıracaklarını dile getiriyor. Taka, Trabzon'da kendilerine yönelik saldırıların toplumun bir refleksi ve isteği olmadığını da vurgulayarak, "Saldırılar siyasi iktidar tarafından yönlendirilen bindirilmiş kıtalar tarafından yapılıyor. Bu gün çok büyük yalanlarla bir savaş başlatmış Saray. Bunun için birebir yüz yüze çalışmalar sürdüreceğiz. Halkımızın vicdanına güveniyoruz" diye belirtiyor.

KÖSE: ÇETELERİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

7 Haziran öncesi HDP'ye yönelik saldırıların yoğunlaştığı ancak her şeye rağmen HDP oylarının arttığı Rize'den HDP vekil adayı olan Turgay Köse ise, "7 Haziran da çalışmaları zorluklarla yürüttük. Bugün Rize'de milliyetçilik ve şovenizm artmış durumda. Onun için HDP seçim çalışması yürütmek biraz daha zor olabilir ancak biz her zaman olduğu gibi demokrasi, eşitlik ve adalet temelinde çalışmalarımız yürüteceğiz" diye konuştu. Köse, zaten HDP'ye yönelik saldırıların Rize halkından gelmediği sokaktaki çetevari oluşumların saldırılarının olduğunu ve bunların üstesinden geleceklerini söyledi. Rize'de çay ve ekoloji temelinde çalışmalar da yürüteceklerini söyleyen Köse, "Doğal alanlar talan ediliyor. Çayda sömürü ciddi anlamda tavan yapmış durumda. Bunlarla ilgili birebir çalışma yürütüyoruz" diyor.

BEDİRKURUM: SAVAŞI BAŞLATANLAR BİZDEN KORKSUNLAR

HDP'nin Samsun adayı Nuray Bedirkurum da, doğup büyüdüğü Bafra deltasına hakların kardeşliğini anlatmak istediğini belirtiyor. Halkların bir biriyle hiç bir sorunu olmadığına inandığı için HDP'den aday olduğun söyleyen Bedirkurum, "Bu savaşı yeniden başlatanlar bizden korksunlar. Çünkü biz barış çığlıklarına Karadeniz'den çığlıklar şeklinde karşılık veriyoruz. Artık askerlerin de gerillaların da annelerinin ağlamasını istemiyoruz. 7 Haziran'da yürüttüğümüz seçim çalışmalarımızdan bir fazlasını yapmaya çalışacağız bu defa" diyor.

Kaynak: DİHA