HDP'nin Ekonomi, Emek, Sağlık ve Sosyal Politikalar, Ekoloji komisyonları tarafından yürütülen İş ve Aş Buluşmalarının dördüncüsü Mersin’de gerçekleştiriliyor.

Bugün başlayan ve 3 gün sürecek olan buluşmaların ilk gününde HDP heyetleri, Mersin’de bulunan sivil toplum örgütleri ve meslek odaları, emekçiler, esnaflar, kadınlar, gençler, çiftçiler, KHK’liler ve işsiz yurttaşlarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini aktardı.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, HDP Milletvekilleri Necdet İpekyüz, Rıdvan Turan ile Mersin İl yöneticileri ve Parti Meclisi üyelerinin yer aldığı ilk heyet kentteki çeşitli meslek grupları, esnaflar, dernek ve meslek odalarına, “ekonomi ve emek” temalı ziyaretler gerçekleştirdi.

‘GROSS MARKETLERİ AYAKTA TUTMAK İÇİN ÇALIŞAN SİSTEM, ÜRETİCİ VE TÜKETİCİLERİ EZİYOR’

Hal Dernek Yöneticileri ve hal esnafını ziyaret eden heyet burada emekçilerin yaşadıklarını dinledi. Hal emekçilerinin aktardığı bilgilere göre hal esnafının en büyük sorunu, GROSS marketlerle birlikte sebze ve meyve satışının tekelleşmesi, üretici ve tüketicinin sistemde kaybolması.

Hal Dernek Yöneticileri, “Sistem Gross marketleri ayakta tutmak üzerine sistemin çalışıyor. Üretici ve tüketiciler ise bu sistemde eziliyoruz” dedi.

‘CUMHURBAŞKANLIĞININ PATATES SOĞAN SATMADIĞI KALMIŞTI’

Hal esnafıyla yapılan buluşmada konuşan Paylan, “Bütçe görüşmelerinde de hal esnafının günah keçisi ilan edilmesine karşı çıktık. Girdi maliyetleri bu kadar yüksekken, tarım politikaları bu durumdayken hal esnafının maruz kaldıkları kabul edilemez dedik. Hallerde oluşan ticaret alanını yok edip, tekelleşmeye girmeye çalışıyorlar. Geçimlik üretim tahkim edilmeli diyoruz, tekellere karşıyız. Zincir marketlerin şehir içinde olmasına karşıyız” dedi ve hal esnafının bile “terörist” ilan edildiğini hatırlattı. Rıdvan Turan ise, “Tüm hallerin yıkılarak kentin dışına taşınmasına ve Cumhurbaşkanlığına bağlanmasına dönük bir adım atıyor iktidar. Patates soğan satmadığı kalmıştı Cumhurbaşkanının” ifadelerini kullandı.

‘RANT UĞRUNA GÖZLERİNİ HALLERE DİKTİLER’

Heyetin ziyaret ettiği hal esnafı ise yeşilliğin para etmemesinden yakındı.

“Çiftçi üretemiyor. Patatesi, soğanı tarlada kaldı. Çiftçi değil aracı kazanıyor’’ diyen esnaflar, yüksek fiyatlar nedeniyle soğan patates ekiminin azaldığının altını çizdi. Halkın da çiftçinin de mağdur olduğunu dile getiren esnaflar “Bizi dinleyen, soran yok” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Kabzımalların üretici ve tüketici arasında denge unsuru olması gerekirken, burada ucuza satılan ürünlerin zincir marketlerde 5-10 katına satıldığının altını çizen esnaflar, “Rant uğruna buraya göz diktiler, buraları istimlak etmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

“Hükümet, bizlere yükleniyor. Hal esnafı rayiç fiyata mal satıyor diye bir şey çıkardılar. Çiftçi zarar ediyor, aracılar kazanıyor diyorlar” diye yakınan esnaf, “Ama girdi maliyetleri böyle yüksek olduğu sürece, malın fiyatı da yüksek oluyor. Bu uygulamalar nedeniyle, 8-10 liradan aşağıya patates soğan yiyemeyecek bu halk. Ne olsa hal esnafını suçluyorlar. Günah keçisi biz oluyoruz. Gemilere mazotu maliyetinden veren iktidar, çiftçiye mazotu zamla veriyor” sözleriyle uygulanan politikalara işaret etti.

‘KÜRTLER VARLIK YOKLUK MÜCADELESİ VERİYOR’

 Ardından HDP Tarsus İlçe Eşbaşkanlığına geçen heyet burada halk buluşmasına katıldı. Buluşmaya katılanlar, “Herkes gibi Kürtlerin de ekonomik sorunları var ama ayrıca bizler varlık yokluk mücadelesi veriyoruz. Birlik ve beraberlikle mücadelemiz devam etmeli” vurgusunu yaptı.

NÜKLEER SANTRAL MERSİN’İN KANAYAN YARASI

HDP heyetinin ziyaret ettiği Mersin TMMOB bileşenleri ise “‘Konuşmamanız için her türlü baskıyla karşı karşıya olmanıza rağmen hala sahada, buranda olmanızdan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz’’ sözleriyle heyeti karşıladı. Kentin sorunları üzerine yapılan detaylı görüşmede, TMMOB temsilcileri, “Mersin sanayi, tarım, turizm kenti. Ama ne yazık ki sadece tantuni denince akla geliyor. Mersin aynı zamanda liman kentidir” görüşlerini paylaştı. TMMOB temsilcileri limanla ilgili sorunlara da dikkat çekerken, “100. Yıl’daki genişleme Caretta Caretta yuvaları olduğu için durdurulmuştu. Şimdi yeniden başlatılacağı haberini alıyoruz” şeklinde konuştu. “Nükleer santral bizim kanayan yaramız” diyen TMMOB yetkilileri, bir sızıntıda 80 km çapında hücre ölümü, 300 km çapında ise radyasyona maruz kalma söz konusu olacağının altını çizerek tehlikeye dikkat çekti. TMMOB görüşmesinde “Tesisler ekoloji düşünülmeden yapılıyor. İşletmesi Ruslarda ve pahalı enerji. Burada da garanti ödemesi söz konusu, tıpkı otoyol ve köprülerde yapıldığı gibi” denildi.

‘TAŞ OCAĞINA KARŞI MÜCADELE EDEN AYVAGEDİĞİ HALKI VE MUHTARLARLA BULUŞMA’

HDP Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, HDP Milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Serpil Kemalbay ve beraberindekilerden oluşan ikinci heyet taş ocağına karşı mücadele eden Ayvagediği halkı ve muhtarlarla buluştu.

Mahalle muhtarı, en büyük sorunlarının taş ocağı olduğunu dile getirdi. Hayvan besleyen Yörüklerin koyunlarının, taş ocağından kaynaklı toz yutmaktan telef olduğunu, arazilerinin değerinin sıfırlandığını belirtti.

Taş ocağında kullanılan dinamitlerin eski evlere zarar verdiğini ve çıkan toz sebebiyle hayvancılık yapılamadığını söyledi.

Daha sonra Balıkçılar Kooperatifi ve çarşı esnafını ziyaret eden heyet burada da esnafın sorunlarını dinledi. Gelen yüksek elektrik faturalarından yakınan esnaf, “Akşam 18:00’den sonra insanlar geliyor ama 19:00’da işyerlerimizi kapatıyoruz, ne anladık bu işten. 4 aylık kira faturamızı veremedik. Devlet bir kere 1000 lira destek verdi ama ne işe yarar” diyerek sorunlarını dile getirdi.

Balıkçılar barınacakları barakalar istediklerini söyleyerek “Soğuk hava deposu, buz üretim makinası bizim için olmazsa olmaz. Ziraat Bankası, biz balıkçılara kredi verme noktasında zorluk yaratıyor. Kabzımallar hakkımızı gözetmiyor. Bundan kaynaklı kârımız çok az” şeklinde konuştu.

Heyet aynı zamanda Polipropilen Tesisleri Çevre Sorununa karşı da bir halk buluşması gerçekleştirdi. Buluşmada, “Bu tesis topraklarımızı, doğamızı, denizimizi, balıklarımızı öldürecek. Bizlere sorulmadan, danışılmadan yapılan bu işlemi kabul etmiyoruz” denildi.

‘İHRAÇ EDİLEN EMEKÇİLER: SORUŞTURMA OLMAMASINA RAĞMEN İHRAÇ EDİLİYORUZ’

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, HDP Milletvekili Rıdvan Turan ve HDP yöneticileri ayrıca KHK'liler- KESK Mersin Şubeler Platformuyla bir araya geldi. KHK ile işten atılanlar “Arkadaşlarımızın herhangi bir kovuşturma, soruşturma durumu yok, ona rağmen ihraç edilebiliyorlar. İktidar, HDP’yi dilinden düşürmüyor.  HDP’ye, ‘dokunan yanar’ zihniyetiyle karşı karşıyayız” şeklinde konuştu. KHK’liler ayrıca toplumsal ittifak sonucu kazanılan belediyelerde CHP’nin beklentileri karşılamadığına da işaret etti.