Aydın’da 24 Haziran’da yapılan parlamento seçimlerinde henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre CHP 3, AKP 4, İYİ Parti 1 milletvekilliği çıkardı.

Kentte kullanılan 16 bin geçersiz oyun yeniden sayılması talebiyle Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), İl Seçim Kurulu’na yaptığı başvuru reddedildi.

Resmileşmeyen seçim sonuçlarının ardından Efeler İlçe Seçim Kurulu’na oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunan HDP’nin bu başvurusu kabul edilip sayıma başlamış, ancak daha sonra 2 kurul üyesi kararlarından vazgeçmişti.

Bunun üzerine HDP, bir üst kurul olan İl Seçim Kurulu’nda itirazda bulundu. Ancak yapılan itiraza verilen yanıtta “hatalı başvuru” yapıldığı ileri sürülerek, oyların yeniden sayılması talebi geri çevrildi.

Kurul kararında “İtiraz eden HDP Aydın İl Eşbaşkanı’nın dilekçesinde İlçe Seçim Kurulu’na karşı bir itirazdan bahsedilmeden ve böyle bir karar bulunmadan doğrudan İl Seçim Kurulu’na itiraz edilmiş olması nedeniyle ve itirazın 298 Sayılı Yasası’nın 112’inci Maddesi’ne göre hiçbir somut delil ve gerekçeye dayanmadığından itirazın reddine karar verilmesi gerekmiştir” denildi.

Ancak İl Seçim Kurulu'nun öne sürdüğü gerekçesinin aksine, HDP'nin yapmış olduğu başvuru dilekçesinde İlçe Seçim Kurulu'nun ret kararına karşı itirazda bulunulduğuna değinildiği görüldü. 

‘MÜDAHALE SÖZ KONUSU’

Bütün delil ve gerekçelerin ortada olduğunu söyleyen HDP Aydın İl Örgütü Eşbaşkanı Barış Göze, İl Seçim Kurulu’nun kararının hukuksuz olduğunu söyledi. YSK’ye itirazda bulunacaklarını belirten Göze, “Burada bir müdahale söz konusu. Biz normalde milletvekilini 12 bin oyla, fazlasıyla çıkarmışız. Bir yandan da Cumhur İttifakı'na takılıyoruz. Bu ittifaklardan dolayı MHP’ye 14 bin oy aktarımı var. Bu yüzden biz vekilimizin elimizden alındığını düşünüyoruz. Halkın oyları gasp edilmiştir. Oyların sayımı için mücadelemize ve çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

‘DİLEKÇEMİZDE EKSİK YOK’

HDP Aydın İl Örgütü adına sandık sonuçlarına itiraz yetkisi olan Osman Dağtekin de İl Seçim Kurulu’na yapmış oldukları başvuruda ayrıntılı bir şekilde itiraz gerekçelerini anlattıklarını söyledi. Dilekçe ile birlikte İlçe Seçim Kurulu’nun ret kararını ve sandıkların sayılmaya başlamasının ardından yaşananları kayıt altına aldıkları tutanakları ek olarak sunduklarını da dile getiren Dağtekin, ancak İl Seçim Kurulu’nun bunları yok saydığını ifade etti.

Verdikleri dilekçe örneklerinin hala ellerinde olduğunu belirten Dağtekin, kurulun ret için gerekçe ürettiğini söyledi. Dağtekin, İl Seçim Kurulu’nun kararına itiraz için aynı belgeler ve kararlarla YSK’ye başvurduklarını aktardı.

Kaynak: Artıgerçek