Seçim bildirgesini bugün açıklayan Halkların Demokratik Partisi, 1 Kasım'daki seçimler için ana sloganını "İnadına barış, İnadına HDP" olarak belirledi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bildirgeyi açıklarken yaptığı konuşmasında Hint lider Mahatma Gandi'nin, "Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız. Alkışlar önüne kansız elle çıkınız" sözlerinden yaptığı alıntı ise mesajın muhatabının kim olduğu sorusunu gündeme taşıdı.

Demirtaş bu sözlerle birlikte ayrıca, "Biz bugüne kadar halkların yararına her kim olumlu ne iş yaptıysa, taş üstüne kim taş koymayı başardıysa onlara ancak teşekkür edebiliriz. Ama yolun bundan sonrasına HDP ile devam edeceğiz" dedi.

BBC Türkçe servisinden Sinan Onuş, Demirtaş'ın bu açıklamaları ve verdiği 'mesajları' gazeteci İrfan Aktan ile Levent Gültekin'e ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Yaşlı'ya sordu.

İRFAN AKTAN: ESAS MESAJ SEÇİMLERE ÇATIŞMASIZLIK ORTAMINDA GİRİLMESİYDİ

"Demirtaş daha önce de PKK'ye 'Silaha gerek yok, HDP olarak bu mücadeleyi yürütebiliriz' demiş ve ateşkes çağrısı yapmıştı. Bugün hem 'Çift taraflı ateşkesi sağlayacağız' dedi hem de barışa gidilecek yolda çatışmalı ortamın negatif etki yarattığını ifade etmiş oldu. HDP bugün, Kürt hareketinin temel aktörlerinden biri olarak sahnede olduğunu açıkladı."

"Esas mesaj, seçimlere çatışmasızlık ortamında girilmesi talebiydi. Önümüzdeki günlerde PKK ya da KCK'den bu çağrıya bir yanıt gelebilir.

"Doğrusunu söylemek gerekirse Kürt hareketinin çatışmaları bitirme arzusunun kamuoyuna yansıması çok istenmiyor. Demirtaş, bu açıklamalarıyla bunu tekrar su yüzüne çıkarmak istedi."

LEVENT GÜLTEKİN:BU SÖZLER PKK'YA SÖYLENDİ

"Bu sözler PKK'ya söylenmiş sözler. HDP'nin barış vurgularında iki muhatap var: PKK ve Türkiye'de HDP'yi, PKK'nın yanına itmeye çalışan odaklar. Bunlara iktidar mensupları, yakınları ve Türkiye'nin bölünmesinden endişe duyan iktidardan uzak bazı kesimler diyebilirsiniz. HDP bu kesimlere 'Bizim silahla bir işimiz yok' mesajı vermek istiyor. Ayrıca daha önemlisi ülke bütünlüğü vurgusu yapıyorlar."

YRD. DOÇ. DR. FATİH YAŞLI: HDP KANDİL'E TEK TARAFLI  ATEŞKES ÇAĞRISI YAPMAZ

"PKK'nin HDP'yi hedef tahtasına yerleştirdiği ve bitirmek istediği görüşüne katılmıyorum. Demirtaş'la Kandil arasında bir liderlik problemi olduğu benzeri değerlendirmeler, Kürt hareketini tanımamaktan kaynaklanıyor. Kürt legal siyasetinin, 1990'ların başından beri söylemlerinde hep 'barış' vurgusu var. HDP, daha önceki Kürt partilerden farklı olarak ilk kez Türkiye'nin tümüne seslenen, tüm toplumsal kesimlerden oy almayı hedefleyen bir parti. Bu nedenle barış söylemini Türkiye'nin tüm halkları için dillendirmesi de gayet anlaşılır bir tutum. Gandi söyleminin de şaşırtıcı bir yanı yok.

Bu, aynı zamanda Kandil'e yönelik bir çağrı olarak algılanmalı, ama burada yanılmamak gerekir. HDP hiçbir zaman Kandil'e tek taraflı ateşkes çağrısı yapmaz. Çünkü bugün ortada çift taraflı bir savaş var ve Kandil'den yapılan çağrılar da 'Devlet operasyonlarını durdurursa biz ateşkesi kabul ederiz' şeklinde. Bu açıdan bakıldığında HDP'nin ateşkes çağrılarını, tek taraflı çağrıdan ziyade, devlet ve PKK'ye yönelik çağrı olarak değerlendirmek lazım."

'CHP'YE UZATILAN ZEYTİN DALI'

Yaşlı, Demirtaş'ın "Yolun bundan sonrasına HDP ile devam edeceğiz" sözlerine ilişkin olarak da, çözüm sürecinde önce Oslo ardından da İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'la devlet arasındaki görüşmeleri anımsatarak, "Bu sürecin devam ettirilmesine büyük katkı koydunuz, sizlere teşekkür ederiz ama bundan sonra esas iş, parlamentoda ve HDP'de" şeklinde bir mesaj olduğunu belirtiyor. Yrd. Doç. Dr. Yaşlı bunun aynı zamanda "CHP'ye uzatılmış bir zeytin dalı olduğunu" düşünüyor:

"CHP başından beri çözüm için parlamentoyu işaret ediyordu. Demirtaş da birkaç gün önceki açıklamasında, CHP ve demokratik güçlere, 'Bir demokrasi bloku oluşturulmalı' demişti. Bu mesaj aynı zamanda bu bloğa yönelik bir jest olarak da okunabilir. AKP'yi çözüm sürecinin dışında bırakarak sorunun mümkünse parlamentoda ve CHP'yle birlikte çözülmesi mesajı olduğu kanaatindeyim."

BBC Türkçe'den derlenen bu haberin tamamı gitmek için tıklayınız