Ahmet Aslan / Demokrat Haber

Siyasi partilerin 7 Haziran seçimleriyle ilgili mitingleri sürerken HDP’nin Cumartesi günü miting adresi Gaziantep oldu. 1 milyon 135 bin kayıtlı seçmenin olduğu kent, kalabalık seçmen kitlesi ile tüm partilerin ilgi alanlarında olduğu gibi barajı aşma mücadelesi veren HDP için de kritik kentler arasında yer alıyor. Kritik çünkü Antep HDP’nin oy potansiyeline sahip olup hedeflediği oyu bir türlü alamadığı kentler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

HER PARTİDEN ALTERNATİF GÜÇLÜ ADAYLAR   

HDP’nin kentte 15 yıl belediye başkanlığı yapan Celal Doğan’ın etkisi ile girdiği seçimlerde AKP Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MHP Prof. Dr. Ümit Özdağ, CHP ise mevcut milletvekili Dr. Mehmet Şeker ile oyunu artırmaya çalışıyor.

HDP Celal Doğan’ın kentle bütünleşen kimliği üzerinden etkisini artırmaya çalışırken MHP Özdağ ile AKP’ye kayan oylarının peşinde.  AKP, Mehmet Şimşek’in Maliye Bakanlığıyla kent sanayicilerinin desteğini umarken, Kürt kimliği ile de muhafazakâr Kürtlerin oylarını almayı hedefliyor. CHP hemen hemen her seçimde olduğu gibi bu seçimde de zayıf aday profili ile Antep’te geleneksel oylarını korumaya çalışa dursun iddiasız adayları ile HDP’nin işini kolaylaştırmış durumda.

CHP’DEN HDP’YE OY KAYIŞI VAR  

Barajı geçmek amacıyla tek bir oy için bile sokak sokak dolaşan HDP’liler için küskün CHP’lilerin oyu çok önemli. CHP’nin popüler ve güçlü olmayan adayları karşısında HDP’nin Celal Doğan seçeneği CHP’den HDP’ye oy geçişini kolaylaştırıyor.

Dün Demokrasi Meydanı’nda genel başkan Selahattin Demirtaş’ı izlemeye gelen kalabalıktaki çeşitlilik CHP’den HDP’ye kayan oyların da göstergesiydi aslında. Kürt siyasal hareketinin geleneksel profili ile uyuşmadığı her halinden belli olan insanlar merakla Demirtaş’ı beklerken coşkuyla, halayla, türkülerle meydanı şenlik alanına çeviren HDP’lileri şaşkınlıkla izliyorlardı.

Farklı partilere oy vermiş insanların yanı sıra HDP’nin Antep mitingindeki kalabalık ve çoşku  partinin mevcut potansiyelini oya dönüştürmeye başladığını gösteriyor. Resmi kayıtlara göre 22 bin metrekare olan Gaziantep Demokrasi Meydanı’nı hınça hınç dolduran kalabalık saat 16’da başlaması gereken miting iki saat gecikmesine rağmen çoşku ve heyecanından hiçbir şey kaybetmeden HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı bekledi.

HER BİJİ CELAL DOĞAN SESLERİ    

Demirtaş’ı beklerken halkı selamlayan Doğan’ın “her biji Celal Doğan” (Çok yaşa Celal Doğan) tezahüratıyla karşılanması, Doğan’ın konuşmasına Kürtçe başlaması  “Celal Doğan HDP kitlesiyle, HDP kitlesi Celal Doğan ile ne kadar bütünleşebilir” sorusunun cevabıydı aslında.

Celal Doğan’ın Kürtçe konuşmasının yanı sıra, Demirtaş’ın her cümlesine Antep’in Gaziliğini özellikle vurgulayıp Antep’in Fransız işgalinden kurtuluşunda Kürt Karayılan’ın gösterdiği çabaya dikkat çekmesi partinin yeni dönemi için ilginç ve farklı mesajlar taşıdı.

Kentte bağımsız adayla girdiği 2011 seçimlerinde yüzde 5.07 ile 42.670 oy alarak milletvekilliğini kıl payı kaçıran HDP cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyunu ciddi bir oranda artırarak yüzde 10.56 ile 83 bin oya yaklaştı.

İKİ MİLLETVEKİLİ BAŞARI, ÜÇ MİLLETVEKİLİ SÜRPRİZ OLUR      

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan oyun verdiği cesaret, Celal Doğan’ın partiyi kente ve Antep köylerine taşıyan etkisi,  Kobani direnişinde AKP’nin gönlünü kırdığı Kürt oylarının dönüşü, HDP’nin  Alevilerin hassasiyetlerini taşıyan adaya sıralamada öncelik vermesi ve AKP’yi zayıflatacak tek etkenin HDP’nin barajı geçmesinde gören  farklı unsurların desteği  gibi faktörler Antep Demokrasi Meydanı’nda Selahattin Demirtaş’ı bile şaşırtan kalabalığı topladı.

Sonuç olarak bu kalabalığın verdiği motivasyon seçim çalışmalarını yürüten HDP seçim ekiplerini azimlendirecek. Bu azim ve çalışma Antep’te HDP için meclise gönderilecek 2 milletvekilini başarı, üçüncüsünü ise sürpriz kılacak.