Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili adayları 7 Haziran’da yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Ankara’daki tanıtım toplantısında bir araya gelen vekil adaylarından Ankara adayı Sırrı Süreyya Önder, Mardin adayı Mithat Sancar, İzmir adayı Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan, Rize adayı Necmettin Durmuş ve İstanbul adayı Hüda Kaya Rudaw'a konuştu.

Adayların, HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı ve adaylıklarına ilişkin sorulara verdikleri yanıtlar şöyle:

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: BARAJIN BİR OYLUK CANI VAR

"Tek rakibim Türk Hava Yolları (THY), onda da yolsuzluk var, başkanı istifa ettirdiler. Yalçın malçın (AKP’nin Ankara adayı Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan) tanımam, ezer geçerim.

"(Başbakan'ın açıklamaları) Bir kıymeti yok. Hakiki değil çünkü. Canlarının acısıyla konuşuyorlar. Konuşsunlar. Bizi söylemeyen diller kalmadı, bir de Başbakan söylesin.

"Baraj dediğinizin bir oyluk canı var. Baraj - maraj kalmadı. Biz barajı değil 8 Haziran'ı düşünüyoruz. Aday profili de bunu gösteriyor.

"(Ankara'dan adaylığınızı siz mi istediniz?) Hayatımın en büyük dilimi Ankara’da geçmiş. Yıllarca hapishanelerinde yatmışım, üniversitesinde okumuşum, Meclisinde vekillik etmişim. Vaktidir artık Ankara'nın."

MİTHAT SANCAR: BARAJI AŞMAMIZ TÜRKİYE'DE YENİDEN İNŞANIN İLK GÜNÜ OLACAK

"Böyle bir ihtimali görmüyoruz ama barajın altında kalmamız Türkiye için kötü anlamda yeni bir dönem olur. Barajı aşmamız Türkiye'de yeniden inşanın ilk günü olacak. Bu partinin barajı geçmesi, kendisi için, tabanı için değil Türkiye'nin tamamı ve Ortadoğu için yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Türkiye'de demokrasi, Ortadoğu'da barış, tüm halklar için özgürlük… Bunun şu dönemde en önemli şartı da bizim Meclis'te güçlü şekilde temsil edilmemizdir."

MÜSLÜM DOĞAN: İZMİR'DE ÇOK BAŞARILI OLACAĞIZ

"Partimizin şansı çok büyük. Partimizin seslendiği kesimde büyük bir artış var. İzmir’de çok başarılı olacağız. 

"(Alevilerden HDP'ye oy gelir mi?) HDP'deki Alevi adayları bilinenden daha fazla. 5 arkadaşımız listelerde seçilecek sırada. Alevilerin temel sorunlarını Meclis'e taşıyacağız.

"(CHP listelerinde de Alevi adayların olması) Onlar örgütlü yapılardan gelen arkadaşlar değiller. Aleviler, Kürtler, diğer azınlık gruplarından adayları da olabilir ancak CHP örgütlerden gelenleri tercih etmedi. Biz örgütlerden gelen direk temsilcileriz."

NECMETTİN DURMUŞ: ADAYLIĞIMIN 40 YILLIK MAZİSİ VAR

(Rize adayı- Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığında Rize’de saldırıya uğramıştı)

"Sadece stand olayından dolayı aday olmadım. Adaylığımın 40 yıllık mazisi var. 1976'dan beri ben şovenist ilkelere karşı mücadele veriyorum. Halkımız standa yapılan saldırı dolayısıyla tanıdı beni ama ben o zamandan beri Kürdistan’ın sömürge olduğunu söylüyorum. Gücümüz oranında çalışacağız. Ölçülü bir şekilde propaganda, ajitasyonla milletvekili çalışmalarını sürdüreceğiz.

"(Olası tehditler) Problemler her zaman olabilir. Onlar problemler yaşatacaklar biz de görevimizi yapacağız."

HÜDA KAYA: HDP'DE ÜST KİMLİK ANLAYIŞI YOK

"HDP'de bir üst kimlik anlayışı yok. Hepimiz eşit temsil ediliyoruz. CHP'ye bakıyorsunuz orada bir üst kimlik var. Üst kimlik halkçı, Türkçü, ulusalcı bir kimlik. Diğer kimliklerin üzerinde ‘ne mutlu Türküm’ diye bir dayatma var. HDP’de ben dindar kimliği ile varım, Alevi arkadaş da kendi kimliği ile var. Hiç birimiz diğerimiz olmak zorunda değil.

"Meclis’e gelirsek ilk olarak barış için çalışacağım. Doğanın talan edilmesinin önüne geçilmesi de öncelikli konularım olacak."