Ankara'da dün gerçekleştirilen MYK'ya ilişkin açıklama yapan HDP, "'Demokrasi, adalet ve barış' başlıkları altında topladığımız ilkelerimiz koalisyon pazarlıklarına sıkışmamış bir anlayışın ürünüdür ve nasıl bir koalisyon olmalı konusunda ilkesel bir çerçeve sunmaktadır" dedi.

Ankara'da dün MYK'sını gerçekleştiren HDP, toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

Çözüm sürecinde yaşanan tıkanmanın ele alındığı toplantıda, Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin bir an önce sonlandırılması, izleme heyetinin oluşturularak görüşmelerin başlatılması, tahkim edilmiş ateşkes koşullarının hayata geçirilmesi ve kalıcı barış için adımların hızla atılması istendi.

HDP MYK'sında AKP'nin Suriye ve Rojava sınırındaki savaş hazırlığı da ele alındı. Hazırlığın IŞİD'le mücadele adı altında Rojava devriminin kazanımlarını yok etmeye yönelik olduğu ve Suriye’ye müdahaleyi amaçladığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Hükümetin bu tehlikeli hayalden vazgeçmesini, askeri yığınağı bitirmesini, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirdiği operasyonlara ve saldırılara son vermesini, en son Ardahan’daki provokasyon olmak üzere, son zamanlarda yaşanan benzer birçok olayın faillerinin yakalanarak ivedilikle adalete teslim edilmesini bekliyoruz. Ayrıca yapımı süren kalekol ve askeri amaçlı baraj inşaatlarının da bir an önce durdurulması için hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz. Bu inşaatlar barış sürecini olumsuz yönde etkilemektedir."

HDP, "Barış Bloğu" çalışmalarına tüm örgütleri ile katkı vereceğini, bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde bir dizi eylemlilik ve parlamento çalışmaları ile etkin mücadele edeceklerini duyurdu.

'KARADENİZ HALKININ YANINDAYIZ'

Karadeniz halkının HES inşaatları, "Yeşil Yol" ve altın madenciliğine karşı mücadeleyi desteklediğini duyuran HDP, işçi ölümlerine karşı toplumsal muhalefet ile birlikte mücadeleyi yükselteceklerini belirtti.

HDP koalisyon görüşmelerine ilişkin olarak, "Koalisyon görüşmeleri öncesinde savunduğumuz ilkelerimiz görüşmeler boyunca da bize yol göstermeye devam edecek" dedi.

HDP, şu açıklamayı yaptı: "'Demokrasi, adalet ve barış' başlıkları altında topladığımız ilkelerimiz koalisyon pazarlıklarına sıkışmamış bir anlayışın ürünüdür ve nasıl bir koalisyon olmalı konusunda ilkesel bir çerçeve sunmaktadır. Koalisyon çalışmalarından bir sonuç alınamamasına bağlı olarak ortaya çıkacak olan bir erken genel seçim konusunda örgütümüz hazırlıklıdır ve çalışmalara başlayacaktır."

HDP, Ekim ayının 2. yarısında Olağan Büyük Kongresi'ni toplayacağını duyurdu. (ETHA)