HDP Eşbaşkan Yardımcısı Hatice Altınışık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Federal Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un eleştirilerine verdiği yanıtta Alevileri ötekileştirmesini tepki gösterdi.

Erdoğan'ın Gauck'un eleştirilerine yanıt verirken, yine Alevileri ötekileştirdiğini, Aleviliği tahrif ederek kendi tarafının dışında kalan ve yıllardır Türkiye'de "eşit yurttaşlık" talebinde bulunan milyonlarca Alevi'yi yok saydığını kaydetti.

Altınışık, Başbakan'ın partisinin grup toplantısında, "Almanya'da Ali'siz Alevilik denen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı var, bunu bize yansıtıyorsun. Türkiye'de böyle bir Alevi yok" dediğini hatırlattı.

2014 Türkiye'sinde Alevilerin taleplerinin kendi ülkelerinde kabul edilmediğini, ancak dünyada pek çok ülke, özellikle Almanya'nın da içinde olduğu Avrupa ülkelerinde Alevilerin ve Aleviliğin tanındığını kaydeden Altınışık, "Ülkelerine göçmen işçi olarak yerleşmiş olan Alevileri kendi yurttaşlarıyla eşit görüyor; inançlarını özgürce yaşamaları için onlara yasal haklar sağlıyor. Avrupa'nın 14 ülkesinde 253 Cemevi ve Kültür Merkezi'yle, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu çatısı altında örgütlenerek inançlarını sürdüren Aleviler, pek çok Avrupa ülkesinde diğer inançlara da tanınan hakları verdikleri mücadele sonucu elde etmiştir" diye belirtti.

Altınışık, şöyle devam etti: "Dünya siyasetinin ve siyasetçilerinin karşısında bu eziklikten kurtulmak için Başbakana düşen görev, Türkiye'de yıllardır alanlarda siyasi hak mücadelesi veren Alevilerin varlığını ve taleplerini kabul ederek, sürdürdüğü inkar politikasını ve karalamayı bırakması; cemevlerine statü tanınması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, dergahların iadesi, Madımak Oteli'nin müze yapılması, Diyanet'in lağvedilmesi gibi taleplerin siyaseten karşılığını vermesidir."

Tüm halkların ve inançların eşit haklara sahip olması gerektiğini vurgulayan Altınışık, birinin diğerini yok saymadığı bir ülkede, özgürce, eşit ve birarada yaşamanın mümkün olduğunu kaydetti. Altınışık, HDP'nin tüm farklı inançların varlığını kabul ettiğini ve konuyu "Alevilik haktır, Aleviler vardır" ilkesi ile ele aldığını ve Alevilerin mücadelesini kendi mücadelesi olarak gördüğünü ifade etti. Erdoğan'ı "milyonlarca Alevi'yi yok saymaktan vazgeçmeye" çağıran HDP Eşbaşkan Yardımcısı Hatice Altınışık, Alevilerin taleplerinin kabul edilmesini istedi. (ETHA)