Elif Yıldırım - Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre

HDP Antep Milletvekili Celal Doğan seçim kampanyası çerçevesinde İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen mitingte Türkiyeli göçmenlere hitap etti.

İsviçre’deki Alevi örgütleri ve Demokratik Kürt Dernekleri’nin de katıldığı mitingte Celal Doğan kürsüye “Deniz Gezmişlerin Yoldaşı, Antep Milletvekili“ denilerek davet edildi. Konuşmasına Türkçe ve Kürtçe “Hoş geldiniz” diyerek başlayan Doğan “Türkiye’de halk her şeye rağmen dimdik ayakta. Bütün baskılara rağmen moral dolular, size onlardan moral ve sevgiler getirdim“ dedi.

Kendisinin birçok makamda bulunduğunu, mevkii ve makam derdinin olmadığını vurgulayan Celal Doğan şöyle devam etti:

“HDP’ye bir tek şey için geldiğimi söylemiştim: Türk ve Kürt halklarının birlikte barış için yaşamına katkıda bulunmak. Bu mücadeleye bir damla katarsam bu benim için en büyük başarı ve çocuklarıma bırakacağım en güzel miras olacaktır. Yoksa Milletvekili olmak gibi bir niyetim, makam ve mevki hesabım yoktu. Ben sadece Türkiye halklarına ve demokrasiye olan borcumu ödemeye çalışıyorum.“

“BU İNSANLAR NEREDELER, BUHARLAŞTILAR MI?”

Bir zamanlar Anadolu topraklarında Rumu, Ermenisi ve diğer azınlıklardan ve etnik gruplardan olan milyonlarca insanın yaşadığını hatırlatan Doğan, “Bu insanlar neredeler, buharlaştılar mı ?“ diye sordu: “Şimdi Türkiye’de bir avuç azınlık kaldı, neden? Çünkü Türkiye’de farklı halkların yaşam alanları yok edildi. İşte bugün kavgasını verdiğimiz şey tam da bununla ilgili. Yani Cumhuriyet’in demokratikleştirilmesi, bu ancak özyönetimleri geliştirmekle olabilir. Bunun kıyamet koparılacak bir yanı yok. Mesele şu: merkezi hükümet yetkilerini yerele bırakırsa halka götürülen hizmetler çok daha çabuk gerçekleştirilir. Bizim ne başka bir ordumuz var, ne de bunu istiyoruz. Biz anadilde eğitim ve anadilde ibadet edilebilsin istiyoruz“.

‘HALKLARIMIZI BÖLDÜRTMEYECEĞİZ, ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRTMEYECEĞİZ’

Celal Doğan konuşmasında AKP hükümetinin savaş çığırtkanlığı yaptığını söyleyerek, bunu sert bir dille eleştirdi. Hükümetin bu tutumuna karşın Kürt halkının ve HDP’nin barıştan yana tavır aldığını söyleyen Celal Doğan şöyle devam etti : “Genel başkanımız bir konuşmasında halka ‘çocuklarınızı dağlara göndermeyin’ diye seslendi. ‘Biz kendimizi ateşe atalım, çocuklarımızı atmayalım’ dedi. Biz böyle derken iktidardaki parti savaş çığlıkları atıyor, ama biz kararlıyız: ‘Halklarımızı böldürtmeyeceğiz, çocuklarımızı öldürtmeyeceğiz’ diyoruz. Halkımız da bunu istiyor, şimdiye kadar sabır taşı olsaydı çatlardı. Ama Hz. Eyüp sabrını taşıyan Kürt halkı sonuna kadar barış, sadece barış diyor. Dünyanın neresinde bir devletin kendi halkını tanklarla bombaladığı görülmüştür? Buna rağmen bu halk barış istiyor.“

“BİR SAAT ÖZGÜR YAŞAMAK, BİR ÖMÜR TUTSAK YAŞAMAKTAN İYİDİR”

Doğan konuşmasında ana akım medyaya da yüklendi. Ana akım medyanın son haftalarda tek bir HDP’liye yer vermediğini söyleyen Doğan, medyayı cesaretsiz davranmakla eleştirdi. Medyanın son günlerde nerede ise tek bir ağızdan konuştuğunu ve bunun korku nedeniyle olduğunu iddia eden Doğan, “Bir saat özgür yaşamak, bir ömür boyu tutsak ve korkuyla yaşamaktan iyidir“ dedi.

“ÇOK ALIRKEN İYİYDİ DE, SANA OY VERİLMEYİNCE Mİ KÖTÜ”

AKP iktidarının HDP’yi “sıfırlamak“ istediğini ama bunu başaramadığı için dövündüğünü savunan Celal Doğan, “Biz sıfıra talebe iken alışkındık, onyıllar sonra bir yerlerden bir ses duyduk ‘oğlum orayı sıfırla’ diyordu. Bu sıfırlama yirmi dört saat sürdü. Bir Milyar Euro, takriben 36 kilo altın sıfırlandı. Ama bizi sıfırlayamadılar. Sonra da bekledikleri oyu alamadıkları için kıyameti koparmaya başladılar. Sen çok alırken iyiydi de, sana oy verilmeyince mi kötü oldu insanlar? Sırf sana mı oy verecekler?“ dedi.

Seçim sandıklarının taşınmasına da değinen Doğan, “Şahinler yuvalarını çok yüksek, ulaşılamaz dağların tepelerine yaparlar. Şunu iyi bilsinler ki seçim sandıklarını şahinlerin yuvalarına götürseler de Kürt halkı ve Türkiyeli demokratlar oraya gidip oylarını kullanacaklar“ dedi.

“ÇOCUKLARINIZ İÇİN DE OY KULLANIN”

İsviçre’de yaşayan göçmenlere oy kullanma çağrısında bulunan Celal Doğan, şöyle devam etti: “Sadece kendiniz için değil, çocuklarınız ve torunlarınız için de oy kullanın. O kovulduğunuz toprakların da özgür olması gerekiyor, maalesef topraklarımız özgür değil. Coğrafyamız kurşunlarla, bombalarla inim inim inliyor. Oraya özgürlük gerekiyor ve bu ancak sandıkla olur. Ama şunu bilin ki sizler kovulduğunuz o topraklara bir gün başınız dik geri döneceksiniz. Biz eskiden anne babalarımıza rağmen devrimcilik yapardık, ama Gezi’de gördük ki artık anne babalar çocukları ile birlikte aynı direniş çadırlarında sabahlıyorlar, Gezi Ruhu budur“.

Celal Doğan konuşmasını “Yaşasın Türk ve Kürt Kardeşliği“, “Yaşasın Demokrasi“ diye bitirdi. Mitinge İsviçre Ulusal Parlamento seçimlerinde Basel’den aday olan Sibel Arslan da katıldı.