HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş; "Demokratik hak kullanımının en rafine biçimi olan seçimlerin; en son geçirdiğimiz 1 Kasım milletvekili genel seçimlerinde de yaşandığı üzere ne yazık ki oyların kullanımından sayımına değin birçok ihlal ve hak kaybına konu olduğu ve seçmen iradesinin açıkça gasp edildiği gerekçesiyle Türkiye’de meydana gelen tüm seçim ihlallerinin her yönüyle araştırılarak bu konuda meclis araştırması açılmasını talep etti.

Önergede Meral Danış Beştaş; 1 Kasım 2015 günü 7 Haziran seçimlerinin tekrarı olarak yapılan milletvekilliği genel seçimlerinin; siyasi tartışmaların, ülkede topyekün uygulanan baskı düzeninin ve yaşanan katliamların dışında, seçim hileleri ve yolsuzluklar nedeniyle “seçim güvenliği”nin de çok tartışıldığı bir seçim olduğuna değindi.

Meral Danış Beştaş, "esasen ülkede seçim güvenliği uzun yıllardır ciddi tartışmalara vesile olmuş, AGİT ile birlikte birçok yurtdışı gözlemci heyetin de dikkatlerini yoğunlaştırdıkları bir alan haline gelmiştir. Örneğin geçtiğimiz yıl gerçekleşen 30 Mart yerel seçimleri trafolara giren kediler nedeniyle neredeyse literatüre girmiş, bu seçimlerin akabinde birçok yerde seçimler yenilenirken birçok merkezde ise halkın iradesi yok sayılarak halkın isteği dışındaki yöneticiler işbaşına gelebilmiştir. Seçimlerde yaşanan ihlaller yeni bir durumun izahı değildir kuşkusuz. Zira söz konusu hak ihlalleri, hak gaspları her seçim ertesi gündeme gelen ancak ne yazık ki mevcut yasalar ve iktidarın engeline takılan bir durumdur" diyerek konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını istedi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş bu konudaki ihlallerin boyutlarının ortaya çıkması istemiyle Adalet Bakanı Kenan İpek'in cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.