HDP'nin 7 Haziran genel seçimlerinde yarışacak milletvekili adayları Ankara'da İnşaat Mühendisleri Odası'nda tanıtılıyor.

21 Nisan'da ise, HDP'nin kadınlar için ayrı, Türkiye geneli için ayrı olarak hazırlanan seçim bildirgesi İstanbul'da açıklanacak.

YÜKSEKDAĞ: KADININ ÖZGÜRLEŞMESİNİN BAŞLANGICI OLACAK  

Toplantı HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın konuşmasıyla başladı. Yüksekdağ, siyasetlerinin kadın dayanışması ve kadının gücü olduğunu söyledi.

Yüksekdağ, "Bizim listelerimizden yola çıkarak bütün Türkiye'deki kadın özgürleşmesinin başlangıcı olacak. 2015 seçimlerinde kadınlar siyasete el koymuştur, bu liste bunun göstergesi, bunun iradesidir" dedi.

Salondan Kürtçe "Jin Jiyan Azadi" ve Türkçe olarak "Kadın Yaşam özgürlük" diye sloganlar atıldı.

DEMİRTAŞ: HDP BÜTÜN HALKLARIN BAŞARISINI İLAN EDECEK

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'daki HDP milletvekili aday tanıtım toplantısında konuştu.

Demirtaş, alkışlarla çıktığı sahnede, adaylık için başvuran herkesi kutlayarak, aday olamayanları kucakladığını belirterek, sözlerine başladı. "Bizler belki 550 adayla buradayız ama bizi buraya getiren yol zorlu yoldu, emeklerle gözyaşları ile geldik. Bizi buraya getiren parti şehitlerine şükran borçluyuz" diyen Demirtaş, HDP'nin emektarları, kadın ve gençlik meclisi çalışanları için de, "Onlar isimsiz kahramanlar, bu yemekleri yapanlardır, bizler o güzel yemeği servis edecek garsonlarız. Asıl o kahramanlara selam olsun" dedi. Demirtaş hiçbir hareketin salondaki tabloya cesaret edemeyeceğini belirterek, "Çünkü birlikte yaşamak, bütün renklerimizle yaşamaya karar vermek cesaret işidir. Ortadoğu kan gölüyken 100 yıl sonra bütün bölge emperyalizm dayatması altında iken, IŞİD vahşeti varken, kimlik siyasetinin yapıldığı bir coğrafyada alevi ile suninin el ele vermesi, Türk ile Kürt'ün el ele vererek evet bizler farklılıklarımızla HDP'yiz demek büyük bir cesaret işidir. Bu yüzden sizleri kutluyorum" dedi.

Demirtaş da, Yüksekdağ gibi adayların tanınmayan adaylar olmadığını ve alanlarda tanındıklarını belirterek, "Ama bir kez daha HDP'nin ne olduğunu çok iyi anlatmak zorundayız" dedi.

"Bizler seçime giriyoruz savaşa girmiyoruz" diyen Demirtaş, iktidarın ortamı gerginleştirdiğini söyledi. Demirtaş, ayrıca adaletsiz bir seçim olduğunu belirterek, "Ama hiç bir siyasi parti bizim düşmanımız değildir, tamamı ile insani ve dostane ilişkilerle bu kampanyayı yürüteceğiz. Biz fikirlerimizle varız. Sizler bütün dayatmalara rağmen ısrarla, inatla, zaza ve laz inadıyla çalışacaksınız. Bizlerin büyük özlemleri, umutları var, Türkiye artık barışa doğru istikrara doğru yelken açmış olacak. Bütün kaygıları korkuları giderecek bir seçim sonucu ortaya çıkaracağız. Çünkü HDP'nin başarısı sadece HDP'nin başarısı olmayacak. Şengal'den Kobanê'den bütün Ortadoğu'nun ve hakların başarısıdır. 7 Haziran akşamı herkes HDP'nin meşesinin yeşilliği ile renkler istiyoruz. O akşam işçiler, çalışanlar, memurlar, içlerine huzur dolmuş bir şekilde evet bizler kardeş kavgasını bitirecek, işsizliği bitirecek, barışı getirecek güne uyandık desinler. Oy veren de vermeyen de o sabah mutlu ve huzurlu uyansın istiyoruz. HDP bütün halkların başarısını ilan edecek" dedi.

"Sizler bu partinin temsil ettiği bütün değerlerini vekaleten üstlenmiş adaylarsınız" diyerdek salondakilere seslenen Demirtaş, "Sizler sadece Türk, Kürt, Alevi, Suni, Çerkez, Laz değilsiniz, herkessiniz. Suni arkadaşlarımız sizler herkesten çok Alevilerin haklarını savunacaksınız, bir arada, adil, eşit yaşam nasıl olur, seçim kampanyasında göstereceğiz. Tek bir kimliğimiz yok her birimizin birden fazla kimliği var, hakikilikten söz ediyoruz, ondan asla taviz vermeyeceğiz. Bizler halkın içinden çıkmış adaylar değiliz, halkın bizatihi kendisiyiz, o yüzden halk meclise diyoruz" dedi.

Kadın adaylara da değinen Demirtaş, HDP'nin kadınlarının kadın özgürlük bilincini yükselttiğini söyleyerek, "Biz ilerledikçe diğer partiler bizi takip edecekler. Bizler öncülük ettikçe bakın HDP'de neler oluyor diyerek onlarda bizi takip edecek" diye konuştu.

Gençlerin de en büyük bedeli ödeyerek bu mücadele de yer aldığını belirten Demirtaş, gençlerin yeni yaşamın şifresini her yerde herkesin kulaklarına fısıldayacağını söyledi.

Adaylara da uyarıda bulunan Demirtaş, "Attığınız her adım, söylediğiniz her söz, Türkiye halklarını, ezilenlerini temsil etmeli" dedi. "Barajı aşar aşmayız ama bu mücadeleyi layıkıyla yürütmeliyiz" diyen Demirtaş, "Sizleri Allah utandırmasın, Allah yolunuzu açık etsin" sözleriyle konuşmasını bitirdi. Demirtaş, konuşmasının hem başında hem de sonunda Kürtçe de konuştu. (CNN Türk, Evrensel)