Halkların Demokratik Partisi (HDP), görevden alınıp yerine kayyım atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir'in, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınıp, tutuklanmasına dair yazılı açıklama yaptı.

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüleri Hediye Karaaslan ve Salim Kaplan tarafından yapılan açıklamada Demir'in haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklandığı vurgulandı.

Demir hakkında verilen tutuklama kararı için açıklamada, "Bu tutuklama; ceberut bir sistemin kendisinden olmayana duyduğu açık nefretin, tek kişinin dudakları arasına sıkışmış yargının ve Kürt halkının iradesi özelinde kendini ve kentini yönetmeye talip bir halk gerçekliğine karşı yürütülen pervasız, sistematik kırım politikalarının bir sonucudur. Mehmet Demir, beraat ve takipsizlik aldığı dosyadan tutuklandı. Bugün her şekilde kriminalize edilmeye çalışılan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bahane edilerek alındı. DTK, Kürt sorunun çözümüne katkı sunan, çabaları ve çalışmaları ile bu toplumun barış özlemine cevap olan, Türkiye’de her kesimin dahil olup kendini ifade ettiği bir kongredir. Haliyle suçlamalar abestir, yüzlerce örnekte olduğu gibi trajiktir" denildi.

Açıklamada Demir’e yönelik isnat edilen bir diğer suçlamaya ilişkin "2013’te Batman’da Suriye’ye insani yardım göndermek için Valilik izni doğrultusunda düzenlenen ve eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AKP Milletvekilli Mehmet Emin Ekmen’in de düzenleyicileri arasında olduğu yardım kampanyasına destek vermek ve Kızılay’a yardımları teslim etmektir. Bakanla beraber yürüttüğü yardım kendisini ‘örgüt üyesi’ yapmış durumdadır" diye belirtildi.

'MEHMET DEMİR HALEN BU ŞEHRİN BELEDİYE EŞ BAŞKANIDIR'

Herhangi bir bahane bulamayan ve ‘suç’ üretemeyen devlet aklının, Mehmet Demir’i Batman halkı için çalıştığı, gecesini gündüzüne kattığı ve kendisine teslim edilmiş iradeye sahip çıktığı için tutukladığı belirtilen açıklamada, "Batmanlılara belediye eş başkanlığı yaptığı, şehre ve toplumsal belediyeciliğe sahip çıktığı için tutuklandı. Gerçek budur! Çıktığımız bu yolda belediye eş başkanlarımıza, kurumlarımıza, değerlerimize, halkımıza yöneltilen bu suçlamaları asla kabul etmediğimizi tekrardan belirtiyoruz. Bu tutuklama da bir kez daha gösteriyor ki zorba, barbar uygulamalarda medet umuyor ve teslim olmamızı bekliyorsunuz. Sizin gasp ve talanlarınız sürdükçe bizim de demokrasi ve özgürlükteki ısrarımız yükselecek, mücadele alanlarımız büyüyecektir. Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir halen bu şehrin belediye eş başkanıdır. Derhal serbest bırakılmalıdır!" ifadeleri yer aldı.