Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, medya kuruluşlarının Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) dayanarak kapatılmasının yarattığı tahribatın araştırılması için önerge verdi.

Bedia Özgökçe Ertan, Meclis Başkanlığına sunduğu önergede, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal Kapsamında yayınlanan 668 sayılı KHK ile onlarca basın kurumunun kapatıldığını belirtti.

Bedia Özgökçe Ertan, “Gazetecilerin tutuklanması, basın-yayın faaliyeti yürüten kurumun kapatılması, gazetecilerin, aydınların yargılanmaları, basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin son sıralarda olması, muhalif medyanın tarihin en karanlık sansürüne maruz kalması ne OHAL’e zemin hazırlayan ortam ile ne hukuk devleti ilkesiyle ne demokrasiyle örtüşür.”ifadelerini kullandı.

Özgökçe Ertan, Anayasa’nın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti Araştırma önergesinde, özetle şu noktalara değinildi:

*OHAL kapsamında 27 Temmuz’da çıkarılan 668 sayılı KHK ile önce 45 gazete, 16 televizyon, 15 dergi, 3 haber ajansı, 23 radyo ve 29 yayınevi kapatıldı.

*Yine bu yetki kapsamında 28 Eylül’de de çocuk ve türkü kanallarının da aralarında olduğu muhalif 12 TV ve 11 radyo kanalı kapatıldı. *4 Ekim akşamı ise, haklarında kapatma kararı alınan kanallardan bazılarına baskın düzenleyen polisler, tıpkı 15 Temmuz gecesi darbeci askerlerin yaptığı gibi söz konusu kanalların yayını canlı yayında keserek stüdyolarını mühürledi.

*15 Temmuz 2016’dan sonra artan tutuklama operasyonlarıyla mahpus gazeteci sayısı 93’e ulaştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye’de gazetecilere yönelik baskının hiç olmadığı kadar büyük bir boyuta ulaştığını açıkladı. RSF’nin sıralamasına göre, Türkiye, basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 151. sırada.

*Baskılara karşı Özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışmak amacıyla başlatılan Nöbetçi Yayın Yönetmenliği kampanyasına destek verenlere soruşturma ve davalar açıldı, kampanyaya katılan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu bir süre tutuklu kaldı.

*Gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan, tutuklandı. Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya, Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklu.

*Temel hukuk prensiplerinden ‘suçların ve cezaların şahsiliği ilkesi’ de bu dönemde işletilmedi, gazeteci Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın ve gazeteciler Celal Başlangıç ile Ayşe Yıldırım’ın pasaportları haklarında “yurtdışına çıkış yasağı” olmamasına rağmen iptal edildi.

*Ayrıca, 5 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” ve/veya “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamında dava açılan gazetecilerin çalıştığı basın kurumlarının ilan hakkının durdurulması kararlaştırıldı.”

(Bianet)