Meclis’te HDP’yi ziyaret eden Kürt Dil Platformu, Kürtçenin eğitim dili dahil Türkçe’nin yanında ikinci resmi dil olması ve siyaset dilinin Kürtçeleşmesi taleplerini iletti. 

Kürt Dil Platformu, Meclis’te Halkların Demokratik Partisi’ni ziyaret etti. Platformu, Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli başkanlığındaki heyet karşıladı. HDP heyetinde Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer yer aldı.
 
Bir saat aşan görüşmede, Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarının sonlandırılması ve Kürtçenin gelişmesi için yürütülen çalışmalar ele alındı.
 
SİYASET DİLİNİN KÜRTÇELEŞMESİ TALEBİ
 
Heyette yer alan Milletvekili İmam Taşçıer, HDP’nin Kürt Dil Platformu’nun yaptığı çalışmalara destek vereceği ifade edilen görüşmenin detaylarına ilişkin bilgi verdi.

Gelen heyetin 9 Kürt partisinden oluştuğunu belirten Taşçıer, platformun kendilerine taleplerini ilettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Platform, Kürtçenin eğitim dili dahil olmak üzere Türkçe’nin yanında ikinci resmi dil olması, bu taleplerini Meclis’teki siyasi partilere iletmek istediklerini ve bu durumu uluslar arası kamuoyuna anlatabilmek açısından bu görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirttiler. Bizden talepleri de Kürtçenin resmi dil olması, siyaset dilinin Kürtçeleşmesi, yani Kürt milletvekillerin Kürtçe konuşmaları, siyasetçilerin Kürtçeyi öne çıkarmaları gerektiğini söylediler. Çalışmaları Kürtçe temelde yapmaları ve bunun nedeni olarak da, siyasetçilerin toplumun önde gelen rol modelleri olduğunu ve Kürtçenin unutulmaması açısından, siyasetçilerin Kürtçeyi konuşmaları gerektiğini belirttiler. Böyle olması halinde, halkın da Kürtçeyi daha iyi sahipleneceği görüşünü belirttiler. Bizde bütün yazışmalarımızı Kürtçe ve Türkçe olmak üzere iki dilde yaptığımızı, çalışmalara destek vereceğimizi belirttik.”
 
Platform, bugün saat 17.00’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın saat 15.00’da ise Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüşecek.