Newroz’un hemen ardından ağırlık verdikleri “Hayır” çalışmalarına ilişkin bilgi veren HDP Milletvekili Ziya Pir, bölge halkının infaz ve yıkım politikalarını yürütenlerden hesap sormak için sabırsızlıkla 16 Nisan’ı beklediğini söyledi. 

DTK, HDK, HDP, DBP ve TJA’nın ortaklaşa yürüttüğü referandum çalışmalarına, 29 Mart’ta HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu Kandıra’dan start verilecek. Her gün aralıksız sürecek etkinlik ve mitingler, 15 Nisan’da Diyarbakır’da düzenlenecek final mitingi ile sona erecek. Miting programlarının belirlenmesiyle birlikte her il, ilçe ve mahalle özgün çalışmalarını planlayarak, “Hayır” çalışmalarını yürütüyor. Halk toplantıları, geziler, halk buluşmaları, esnaf ziyaretleri, bölgenin ileri gelenleriyle bir araya gelinip, “Hayır”ın anlatılacağı çalışmalara hız verildi.

Dihaber'de yer alan habere göre, Newroz’un hemen ardından yürütülen “Hayır” çalışmaları büyük hızla devam ederken, seçmenlerle bir araya gelen HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, çalışmaları, bölgede yaşananlar ve 16 Nisan’da halkın tavrının ne olacağı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

‘HER YERDE ‘HAYIR’I ANLATACAĞIZ’

Newroz’u büyük bir coşkuyla atlattıklarını ve bunun aynı zamanda referandumda “Hayır”ın da habercisi olduğunu dile getiren Pir, halkın sahiplenmesi ve alanlara çıkmasının motivasyonlarını arttırdığını ve referandum çalışmalarını daha da hızlandırarak sürdüreceklerini anlattı. Referandum programının açıklanmasıyla birlikte referandum gününe kadar büyük bir tempoyla alanlarda çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Pir, 15 kentte büyük mitinglerin yanı sıra mahalle mahalle ilçe ilçe referandum için çalışma yürütüp, halk ile birlikte “Hayır”a hazırlanacaklarını söyledi. Mitinglerin dışında her kentin kendi programını çıkarıp çalışmalarını yürüteceğini belirten Pir, Diyarbakır’da bütün mahalle ve ilçelerde 7 Haziran ruhuyla, halk toplantıları yapacaklarını aktardı. Pir, “Referandum gününe kadar ‘Hayır’ı anlatacağız. Kürdistan’da halkımız ne oyu vereceğini çok iyi biliyor. Ve sabırsızlıkla hesap soracağı günü bekliyor” diye konuştu.

‘DİYARBAKIRLILAR ONLARI 1 NİSAN ŞAKASIYLA GÖNDERECEKLER’

AK Parti’nin bölgede çalışmaya dahi yüzü olmadığını dile getiren Pir, geçen günlerde Diyarbakır’da astıkları pankartlarda her şeyin ortada olduğunu ve büyük tepki çektiklerini hatırlattı. “Her ‘evet’ Şeyh Sait ve arkadaşlarına bir Fatiha’dır” pankartını Diyarbakır’a asmalarının “ahlaksızlık” olduğunu söyleyen Pir, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 1 Nisan’da Diyarbakır’a geliyorlar. Erdoğan ve Yıldırım Diyarbakır’da 1 Nisan şakası yapmaktan başka yapacakları bir şey yok. Gelmelerinin de bir anlamı yok. Ama Diyarbakır halkı onlara 1 Nisan’a değer bir şakayla buradan gönderecekler” şeklinde konuştu.

‘KİMSE KÜRTLERİ KANDIRMAYA KALKMASIN’

“Kimse Kürtleri kandırmaya kalkmasın” diyerek, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uyarıda bulunan Pir, Kürt halkının ucuz politikalara kanacak durumu olmadığını söyledi. Pir, “Kürdistan’da Sur, Cizre, Nusaybin’i yıktılar şimdi buraya ne yüzle geliyorlar. Bölgedeki Kürtler gerekli cevabı 16 Nisan’da referandumda verecek. 7 Haziran gibi çalışma koşulları olmasa da Olağanüstü Hal koşullarında bile halka gideceğiz. 7 Haziran’da nasıl büyük bir başarıyla çıktıysak, 16 Nisan’da da sandıkta ‘Hayır’ çıkacak. Biz buna inanıyoruz” diye konuştu.

‘16 NİSAN’DA KEMAL’İN DE HESABINI SORULCAK’

Yanlış politikaları yüzünden insanlarda büyük bir öfkenin biriktiğini dile getiren Pir, Cizre’nin, Sur’un, Yüksekova’nın, Taybet Ana ve Miray bebeğin hesabının sorulacağını kaydetti. Pir, “Kürtler yaşananları unutmadı. En son da Newroz’da katledilen Kemal Kurkut’un hesabını soracak. Katledilen Kemal’in hesabını soracağız. Tüm bu yaşananlar unutulacak gibi değildir. Onun için halkımız her şeyin farkında. Ama biz her şeye rağmen halkımıza gideceğiz. Hep beraber ‘Hayır’ için çalışacağız. Öyle sadece oy istemek için gitmiyoruz. Halkımızla birlikte olmak için gidiyoruz” dedi.