HDP Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Leyla Birlik, Aycan İrmez ve Ferhet Encü Meclis’te düzenledikleri basın toplantısıyla son dönemdeki gelişmelere ilişkin Türkiye halklarına çağrı yaptı.

Vekiller çağrılarında, savaş ve tezkere için değil, acilen barış için toplanılması gerektiğini belirtti ve “Türkiye bir iç savaşa doğru sürükleniyor. Bütün Türkiye halkları sokaklara çıkıp ‘Sarayın ikbali için feda edilecek evlatlarımız yok!’ diye haykırmalı” dedi.

Vekiller adına konuşan Leyla Birlik, AKP’nin halkın bütün demokratik tepkilerini tehdit olarak algıladığını, devletin silahlı güçlerini kendi iktidarını korumak amacıyla halkın üzerine saldığını belirterek, “Devletin PKK ile yürütmüş olduğu barış sürecini bitirmesini de kapsayan bu yeni konsept bir anlamda sivil katliamlarında önünü açmış durumdadır” dedi.

Birlik, 90’ları aratmayan uygulamalar sonucu bölge halkının günlük yaşantısına devam edemez, tarlasına gidemez, sokaklarda rahat bir şekilde yürüyemez hale geldiğini, bölgede köylerden göçün bir kez daha başladığına dikkat çekti.

Birlik, 2 aydaki sivil bilançoyu şöyle açıkladı:

"Adem İrtegün (16) ve Bahri Külter, Cizre’de, Abdullah Özdal ve Hasan Nerse (17) Emin Yanaş (10), Eyüp Ergen (27), Mesut Sanrı (39) , Baran Çağlı (7), Sahip Akıl (31) Silopi’de, Hamdin Ulaş (58), Mehmet Hıdır Tanboğa (17), Kamuran Bilin (27), Fatma Ay (55) ve İdil’de, Cebbar Acer (20) isimli sivil yurttaşların içerisinde bulunduğu 14 kişi kolluk güçleri tarafından katledilmiş ve 30’a yakın kişi yaralanmıştır."

Birlik, Meclis’in, savaş ve tezkere için değil, acilen barış için toplanılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

“İktidar, hırs ve rant uğruna millete zulüm ediliyor, millet öldürülüyor, millet karanlık bir geleceğe sürükleniyor. Saraylarda, parlak avizelerin altında, şaşalı toplantılarda ahkam kesenler, sadece bir saat Cizre, Silopi, Yüksekova, Şırnak ve Silopi’de kalsın. Bakalım durabilecekler mi? Ateş düştüğü yeri yakar. Türkiye bir iç savaşa doğru sürükleniyor. Bütün Türkiye halkları sokaklara çıkıp ‘Sarayın ikbali için feda edilecek evlatlarımız yok!’ diye haykırmalı.”

Vekiller ayrıca sivil ölümleri için polis, asker ve infazlar için yetkilendiren veya teşvik eden mülki amirler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmesini talebinde bulundu. (İMC Tv)