HDP'nin tutuklu 9 vekili, avukatları aracılığıyla “haksız yakalama, gözaltı, tutuklama ve uzun tutukluluk” sebebiyle, ayrı ayrı yaklaşık 100 bin TL maddi ve 1 milyon TL de manevi tazminat davası açtı. 

Hayri Demir'in Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) aralarında Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu tutuklu 9 milletvekili adına tazminat davaları açıldı. “Haksız yakalama, gözaltı, tutuklama ve uzun tutukluluk” nedenleri ile mahkemeye hafta içinde başvuran avukatlar, her bir vekil adına yaklaşık 100 bin TL maddi ve 1 milyon TL de manevi tazminat talep edildi.
 
'TAZMİNAT KOŞULLARI VAR'
 
CMK'nin 141. maddesine göre, "suç soruşturması veya kovuşturması sırasında kanunlarda belirtilen koşullar dışında yakalanan, tutuklanan veya tutukluluğunun devamına karar verilen kişiler maddi ve manevi her türlü zararlarını, devletten isteyebilmektedir" kapsamında yapılan başvurularda, müvekkil olan HDP'li milletvekillerinin 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınması ve 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmasıyla birlikte, haksız olarak tutuklu kaldığı bu uzun süre bakımından maddi ve manevi tazminat isteme koşulları oluştuğu kaydedildi. 
 
Ayrıca başvurularda, tutuklu milletvekillerinin özgürlüklerinden mahrum olduğu gibi cezaevinde olduğu süre boyunca temsil etmekle yükümlü olduğu seçmenlerini Meclis’te temsil edemediği, Meclis'teki yasama faaliyetlerine katılamadığı, milletvekili olarak yürütmekle yükümlü olduğu iş ve işlemlerin hiçbirini yapamadığı da ifade edildi.
 
‘MAHRUM BIRAKILDILAR'
 
Başvuruda, başvurucuların devam eden yasama dokunulmazlığından faydalanabilmesinin engellendiğine de vurgu yapılarak, şöyle denildi: "Müvekkilin haksız bir şekilde 13 ayı aşkın bir süredir tutuklu yargılanıyor olması, müvekkilin Anayasal ve uluslararası hukuktan kaynaklı temel hak ve özgürlüklerine ağır bir müdahale niteliğindedir. Milletvekili olan müvekkil, bu dava ve sonuçları ve kişisel ve profesyonel hayatı üzerindeki ağır etkisi ve özellikle milletvekili faaliyetlerinden mahrum bırakılmış olması nedeni ile manevi olarak ciddi zararlar görmüştür. Ülkenin siyasi yapısını ve rejimini değiştiren kanun ve düzenlemelerin mecliste görüşüldüğü bir dönemde seçmenlerinin görüşlerinin mecliste ifade edilmesinden mahrum bırakılan müvekkilin manevi olarak yaşadığı yıkımın tarifi zordur. Müvekkilin tutuklandıktan sonra basında çıkan haberlerde ‘terör örgütü üyeliği’ gerekçesi ile tutuklandığının haberleştirilmesi sonucunda oluşan prestij kaybının ortaya çıkardığı manevi ve maddi zararın boyutları ile milletvekili sıfatının hiçe sayılmış olmasının hayatında yarattığı etkilerin uzun süre daha devam edeceği kesindir."
 
Başvuruda, bu nedenlerden dolayı her bir vekil yaklaşık 1 milyon TL manevi ve 100 bin TL de maddi tazminatın 4 Kasım 2016 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalı hazineden tahsiline karar verilmesi talep edildi.