HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, pazar günü yapılacak ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan anayasa değişikliği referandumunda yüzde 56-57 oranında ‘Hayır’ oyu çıkacağını söyledi. Toğrul, referandumda ‘Evet’ çıkması halindeyse bir yıl içerisinde yerel ve genel olmak üzere iki seçim daha yapılacağını öne sürdü.

“EVET'İN ÖZGÜVENİYLE İKİ SEÇİME GİDİLECEK”

‘Evet’çilerin devletin tüm olanaklarını kullandığını ancak süreçte ‘Hayır’ demenin kolay olmadığını ve bu şekilde halka ulaşmaya çalıştıklarını belirten Toğrul, “Tüm eşitsizliklere rağmen halkımızın pazar günü sandıkta ‘Hayır’ diyeceğini düşünüyorum. Pazar günü sandıklardan Türkiye genelinde yüzde 56-57 oranında ‘Hayır’ çıkacağını düşünüyorum” dedi.

“Referandumdan ‘Evet’ çıkarsa bir yıl içinde iki seçim görünüyor” diye devam eden HDP’li vekil, “‘Evet’ çıkması durumunda önce yerel, ardından genel seçim yapılacak. 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağını temizlemek için şu anki koşullar doğru bulunmuyor, ‘Evet’ çıkarsa bu özgüvenle siyasi ayağa dokunmak için önce durumlarını gözden geçirmek adına yerel seçim ardından genel seçime gidecek” diye konuştu.

GENEL SEÇİMLER ERTLENEBİLİR”

İktidarın bu şekilde darbe girişiminin siyasi ayağı olarak gördüğü, göreceği ya da kendi içindeki muhalif kesimleri bertaraf edeceğini söyleyen Toğrul şöyle devam etti: “Ancak ‘Hayır’ çıkması durumunda Cumhurbaşkanlığı, meclis başkanlığı, hükümet gibi sorunlar olmadığı için ve 317 milletvekili ile Ak Parti’nin tek başına iktidarı göz önüne alındığında toplumun önüne yeni seçim koymak için güçlü bir tezleri kalmıyor. ‘Evet’ denilene kadar sandık getirmek halkın kararına şirk koşmak olacaktır ve daha büyük tepki toplar” dedi.

Referandumdan ‘Hayır’ sonucu çıkması halinde en az bir yıl seçim olmayacağını öngören HDP’li vekil, 2019’da yapılacak yerel seçimlerin ardından genel seçimlerin bazı gerekçelerle 2020 yılına ertelenme ihtimalinin olduğunu söyledi.