TBMM Anayasa Karma Komisyonu, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın “devamsızlık” nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde hazırlanan raporu görüşmek üzere toplandı.

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, Hazırlık Komisyonu raporu hakkında bilgi verdi, ardından Faysal Sarıyıldız’ın Komisyon’a gönderdiği 3 sayfalık yazılı savunmayı okuttu.

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Sarıyıldız savunmasında, “Vekilliğimin düşürülmesi için kurulan bu Komisyon Parlamento tarihinde usulsüzlüğün ve çifte standardın kayda alınması olarak tarihe geçecektir. Meclis’in teamül hukuku da ayaklar altına alınmıştır. Meclis çatısı altında daha önce eşi benzeri olmayan hukuksuzluklara imza atılmaktadır” dedi.

Devamsızlıkları düzenleyen İçtüzük maddesinin tüm milletvekillerine eşit olarak uygulanması gerekirken sadece kendisi ve Hezer için işletildiğini savunan Sarıyıldız, “İçtüzük maddesi ve yasalar siyasi iktidar tarafından eğilip bükülerek muhalefet üzerinde baskı aracına dönüştürülmüştür” değerlendirmesinde bulundu. 

‘ŞAHSIMDA BİNLERCE SEÇMENİN İRADESİ DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR’

Vekilliğinin düşürülmesine giden süreçte siyasi bir linç kampanyasıyla karşı karşıya kaldığını belirten Sarıyıldız, arabasında silah taşıdığı iddiasının fezlekeyi hazırlayan savcı tarafından yalanlandığını söyledi. Sarıyıldız’ın yazılı savunmasında ayrıca şu değerlendirmeler bulundu:

“Benim şahsımda bana oy veren binlerce seçmenin iradesi düşürülmek istenmektedir. Millet iradesinin her şeyin üzerinde olduğunu söyleyen, 15 yıldır bunu diline pelesenk etmekten çekinmeyen siyasi iktidar, hangi millet iradesinin kendileri için kıymetli olduğunu bir kere daha göstermektedir. Bu durum en çok Parlamentonun saygınlığına zarar vermektedir. Adalet duygusu ağır yara almış durumdadır.

Öyle görünüyor ki; adaletin bir gün herkese lazım olacağı inancı hükümet tarafından çoktan unutulmuş durumdadır. Hukuk kelimesi Hak’tan gelir. Hak temelli değil güç temelli bir hukuk anlayışı söz konusu olduğu toplum tarafından genel kabul görmektedir ve yargıya güven azalmış durumdadır. Hükümetin ve bugünlerde hükümetin siyasi ortağı olanların bilmesi gereken şudur: Adalet ilkesini yitiren bir iktidar kendi ölüm fermanını imzalamıştır. Ve AKP hükümeti uçurumun kenarındadır.”

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, “Yapılan siyasi öç alma ve diz çöktürme işidir. Ama amacınıza ulaşamayacaksınız” dedi.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Yapılan oylama sonucuna göre, Sarıyıldız’ın milletvekilliğinin devamsızlık nedeniyle düşürülmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Komisyon’un CHP’li üyelerinin çekimser kaldığı öğrenilirken, tek “hayır” diyen HDP oldu. Sarıyıldız’ın dosyası bu karar doğrultusunda Meclis Genel Kurulu’na sevk edilmiş oldu. Asıl karar Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak savunmanın ardından yapılan gizli oylama ile verilecek.

Sarıyıldız’ın Genel Kurul’da kendini savunma hakkı var. Bu hakkı Sarıyıldız adına HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş kullanacak.

Sarıyıldız’dan önce de HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer için benzer bir karar alınmıştı. Hezer’le ilgili Komisyon kararı henüz Meclis gündemine alınmadı.