Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğine dair Meclis’te yapılan birinci oylamada 367 sayısına ulaşılamaması referandum ihtimalini gündeme getirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Mithat Sancar ise referandumun bir Türk-Kürt kutuplaşmasına neden olacağını, bunu HDP olarak arzu etmediklerini belirterek hükümetin bu teklifi geri çekmesini talep etti.

Bianet’teki habere göre; Sancar, dün akşam yapılan oylamada, oylama gizliliğinin AKP’li vekillerce ihlal edildiğini belirterek Cuma günkü oylamada bu usulsüzlükeri kayıt altına alarak yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Sancar, şunları söyledi:

"OY KABİNLERİNİN ETRAFINDA MARKAJ UYGULADILAR"

“Bu teklifin referandumsuz kabul edilme ihtimali çok düşük görünüyor. Dün iktidar partisi milletvekilleri oy kullanılan kabinlerin etraflarında markaj uyguladılar. Hayır ihtimali olanları sindirmek ve caydırmak amacıyla kuşatma taktiği kullandılar.

"Cuma günkü oylamada buna karşın bizim de tedbirlerimiz olacak. Oy kabinlerinin etrafında bekleyeceğiz herhangi bir engelleme ya da baskı görürsek kayıt altına alacağız. Gizliliğini ihlal eden her davranış her olay bu teklifi kabul edilirse Anayasa Mahkemesinde iptal nedeni olarak değerlendirilir."

"TÜRK-KÜRT KUTUPLAŞMASI OLABİLİR"

“Dokunulmazlık değişikliği referanduma giderse, bu sadece bir anayasa değişikliği oylaması biçiminde gelişmeyecek, ciddi kutuplaşma ve yüksek derecede gerilim ihtimali çok fazla. Bu değişiklik önerisi HDP’yi ve geniş bir Kürt kesimini meclisten atma, HDP’yi tasfiye etme planın parçası olarak gündeme geldi, o yüzden buna ‘darbe planı’ diyoruz. Referandumla bir Türk-Kürt kutuplaşması olabilir ki, biz bunu arzu etmiyoruz.

"Zaten dokunulmazlık teklifine karşı tutumumuz kişisel kaygıdan değil, siyasal alanın devre dışı bırakılmasını engellemek, toplumsal kutuplaşma ve çatışmayı engellemek kaygısından ileri geliyor. Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili daha objektif, evrensel ilkeler olması gerektiğini sürekli önerdik. Dokunulmazlık zırhına bürünmek gibi bir çabamız yok. Burada yapılan şey herhangi bir basit dokunulmazlık tartışması değil, ciddi tartışmaları olacak siyasi darbedir.

"TASARIYI GERİ ÇEKMEK SARAYIN İNİSİYATİFİNDE"

"Bu tasarıyı geri çekmek sarayın inisiyatifinde, biz ancak bunu tavsiye edebiliriz. Partili cumhurbaşkanlığını içeren bir anayasa değişikliği ile birlikte dokunulmazlıkları birlikte referanduma götürme planı da yapıyor olabilirler. Yapılması gereken gerilimi düşürerek, diyalog ve müzakereyi geliştirmek, siyasal alanı genişletmek, demokratikleşme içi mutabakatlar aramaktır."